Бордър Коли е умно и красиво куче, което е енергично

...
Бордър Коли е умно и красиво куче, което е енергично
Коментари Харесай

Бордър Коли

Бордър Коли е мъдро и красиво куче, което е пламенно и игриво и в това време доста отзивчиво. Бордър Коли е порода кучета, подобаваща за фамилии с деца. Кучето от тази порода непрекъснато желае да тича и да играе и мъчно може да стои на едно място.

История на Бордър Коли

Породата Бордър Коли е основана на границата на Англия и Шотландия при започване на ХХ век. Прародителите на Бордър Коли са живеели в този регион още през XVI век. Първоначално Бордър Коли се е употребило като овчарско куче. Днес обаче това е известна порода за хора, които желаят правилен и палав домакински любим. През 1906 година било основано Международното общество на феновете на пастирски кучета, което разрешило на породата Бордър Коли да се развие и да бъдат усъвършенствани качествата ѝ.

Селекционерите наблягали на развиването на служебните качества на това куче, което било съвършеният надзирател на стадо овце и с лекост ги събирало и ги насочвало в нужната посока. От началото на ХХ век в Англия се организират постоянно надпревари за най-хубаво куче от породата Бордър Коли, като то би трябвало освен образно да е съвършено, само че и да издържи редица физически и интелектуални проби. Бордър Коли е идеалното овчарско куче, само че то има доста мощно развъртян ловджийски инстинкт.

Стандарт на Бордър Коли

Бордър Коли е съразмерно и красиво куче с добре развита мускулатура. Мъжките представители на породата доближават до 56 сантиметра височина и тежат до 20 кг, женските стават високи до 53 сантиметра и тежат до 18 кг. Главата на Бордър Коли е солидна, с обемен череп и леко свиване към муцуната. Носът е огромен, черен на цвят, само че е възможно да е и кафеникав. Очите са ситуирани надалеч едно от друго, те са огромни и са оцветени в сходство с козината на кучето. Ушите на Бордър Коли са клепнали, със междинен размер. Челюстите са мощни, зъбите са едри. Гръдният панер е добре развъртян, крайниците са мощни и мускулести. Лапите са с овална форма, като сред пръстите пораства четина.

 Бордър Коли

Опашката на Бордър Коли е ситуирана ниско и е с дължина, която стига до колянната става на задните крайници. Козината е къса или със междинна дължина и има низък пласт, който пази кучетата от тази порода от капризите на времето. Козината е права, само че са възможни леки талази. Козината на кучетата от породата Бордър Коли не се подстригва, изключение прави единствено козината на лапите и на опашката. Козината на долната челюст образува брада. Най-разпространеният цвят четина на Бордър Коли е черен с кафеникави петна, само че се среща тигрова разцветка. Допустими са бели петна на лапите, шията, челото и муцуната, само че преобладаващият бял цвят на козината се счита за минус. Допустимо е козината на Бордър Коли да е сива, червеникаво кафява, пясъчна, черна, синкаво сива.

Грижи за Бордър Коли

Козината на Бордър Коли има потребност от разресване най-малко през ден, с цел да наподобява добре и да не се сплъстява. Козината на опашката и лапите може малко да се подстриже, в случай че се реши, че е пораснала прекомерно доста и пречи на естествените придвижвания на кучето. По време на промяната на козината се предлага Бордър Коли да се разресва два пъти на ден. Не се предлага Бордър Коли да се къпе повече от два пъти в годината, тъй като това ще се отрази зле на козината му. Бордър Коли не обича да се къпе и мъчно приема тази процедура.

Бордър Коли има потребност от опция да тича, с цел да изразходва огромния си ресурс от сила. Добре е, в случай че Бордър Коли живее на двор, с цел да може да тича по през целия ден. Ако се отглежда в апартамент, Бордър Коли има потребност да бъде разхождано два пъти на ден по към час и понякога да му се дава опция да потича на воля измежду природата. Не се предлага Бордър Коли да се разхожда без мотив в градски условия, защото ловният инстинкт на кучетата от тази порода е мощно развъртян и любимецът ви може да подгони дребно животно и да се изгуби. Бордър Коли не убива животинките, които гони, само че играе с тях.

Бордър Коли има потребност от дейни игри със стопанина си, с цел да се усеща добре. Бордър Коли ще се включва на драго сърце в игри, които изискват от него да дърпа леки товари, да донася предмети и да хваща кучешко фризби във въздуха. За Бордър Коли е значимо да е със стопанина си и фамилията му и то на драго сърце ги съпровожда на всички места. Бордър Коли обича да пътува и с наслада пътешества на всички места със стопанина си и останалите членове на фамилията.

Очите на Бордър Коли би трябвало постоянно да се почистват с влажно тампонче, тъй като в ъгълчетата им се събира прахуляк и се отделят тайни.

Обучение на Бордър Коли

Бордър Коли е извънредно мъдро и доброжелателно куче, което с готовност научава нови команди. То има потребност от постоянни интелектуални занимания, с цел да е във форма. Въпреки че прецизно извършва командите, Бордър Коли може да прояви независимо мислене и да откаже да извърши дадена команда, тъй като не счита, че в този миг е належащо да го прави. Бордър Коли е роден водач и е добре стопанинът му да му покаже, че лидерската роля е за него, а не за кучето, и това би трябвало да стане още щом кученцето стане част от фамилията.

 Бордър Коли

Не се позволява потреблението на физическо наказване по отношение на Бордър Коли. Кучетата от тази порода могат да бъдат научени на занимателни номера като вървене на задни крайници или прескачане на обръчи и други забавни трикове. Когато Бордър Коли е още малко кученце, то може да се опита да се наложи над стопанина си, като просто откаже да извърши дадена команда и се опита да се гушне в него. В този случай би трябвало да се подходи доста деликатно, с цел да не се откаже след това кучето от изпълняването на команди. Комбинацията от решителност, добра дума, погалване и лакомство водят до съвършени резултати.

Хранене на Бордър Коли

Бордър Коли може да се храни с натурални артикули или със суха храна, само че не се предлага смесването на двата типа храна. Консервите за кучета от висок клас са подобаващи за представителите на тази порода, защото им обезпечават нужните субстанции за положително развиване и поддържат в положително положение мускулатурата, костите и козината им. Препоръчително е през есента и зимата да подсилите имунната система на Бордър Коли с комплекс от витамини и минерали. Бордър Коли може да прояви прищявки и да не се съгласи да се храни с това, което му оферирате.

Заболявания на Бордър Коли

Бордър Коли е податливо на разнообразни инфекции на очите, епилепсия, вродена глухота, тазобедрена дисплазия. Бордър Коли може да страда от аномалията, наречена очи на Коли - характерни увреждания на зрителния нерв и ретината, присъщи за представителите на породата Коли.

Любопитни обстоятелства за Бордър Коли

Според проби, извършени от британски учени, Бордър Коли е най-умното куче освен измежду овчарските породи кучета, само че и измежду безусловно всички породи. Много кинолози не са съгласни с това проучване, само че в Англия и Шотландия Бордър Коли е на особена респект.

Бордър Коли доста обича деца и може по през целия ден да играе и да тича с тях. Кучетата от тази порода са доста привързани към фамилията, с което живеят. Те са недоверчиви към непознати и в случай че преценяват, че някой съставлява опасност за стопанина им и фамилията му, могат да проявят експанзия.

Бордър Коли се схваща добре както с други кучета, по този начин и с други домашни любимци.

Бордър Коли става зряло куче едвам след втората си година, до тогава то се държи като кутре, макар че размерът му към този момент е на възрастен образец.

Недостатъци на Бордър Коли

Бордър Коли е куче с изявени лидерски качества. Сред минусите му е желанието на Бордър Коли да събира всички в група, поради което е допустимо леко да ухапва понякога хората по глезените. Бордър Коли не е куче, което ще търпи неприятно отношение и е в положение да се разсърди съществено, в случай че усети, че се отнасят към него незаслужено. Не се предлага да се оставя Бордър Коли уединено с прекомерно дребни деца, защото това игриво и пламенно куче може да събори хлапето, до момента в който играе с него.

Ако Бордър Коли не получава опция да изразходва силата си, кучето от тази порода може да стане деструктивно и даже да демонстрира известна експанзия, което не е особено за породата. Добре е непрекъснато да се намира някакво занятие на Бордър Коли, с цел да не скучае и да не демонстрира деструктивно държание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР