Борчовете на Либия възлизат на 30 млн. евроВластите в Белгия

...
Борчовете на Либия възлизат на 30 млн. евроВластите в Белгия
Коментари Харесай

Белгия си търси дълговете от Кадафи

Борчовете на Либия възлизат на 30 млн. евро

Властите в Белгия са поискали от Либия да изплати всички отговорности към белгийски компании и компании, насъбрани по време на ръководството на починалия деспот Муамар Кадафи, като в същото време са предложили като решение топене на активи и средства, блокирани от интернационалните наказания. Това заяви “Политико ”, като се базира на писмо от външния министър Дидие Рейндерс от 2012 година, разкрито от локални медии.

Правителството на страната се намира под възходящ интернационален напън да даде пояснения за какво е разрешило стотици милиони евро под формата на лихви върху замразените сметки на Кадафи в Брюксел да се превеждат на незнайни лица след рухването на режима през 2011 година Комисия на Организация на обединените нации през септември м.г. се произнесе, че белгийските управляващи са нарушили закона, позволявайки сходни прехвърляния осъществявани сред 2012 и 2017 година

В писмото на Рейндерс към тогавашния му либийски сътрудник Ашур Бен Каял външният министър на Белгия упорства пред либийските управляващи отговорностите към белгийски компании да бъдат изплатени, като загатва опцията това да се случи чрез “освобождаване ” на замразени средства на режима на Кадафи, заобикаляйки наложените от Европейски Съюз наказания. Към писмото върви и съответен лист със отговорностите на либийската страна в размер на 30 млн. евро към осем белгийски компании.

Не е ясно към момента, дали някаква част от “размразените ” средства в либийските сметки са употребявани за покриване на тези отговорности.

Разкритото писмо на Дидие Рейндерс е следващото развиване в продължаващата вътрешна и интернационална борба върху необяснимо основаните в Брюксел фондове, свързани с Либийската организация за вложения, напомня “Политико ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР