Борбата с корупцията не е нито дясна, нито лява политика

...
Борбата с корупцията не е нито дясна, нито лява политика
Коментари Харесай

Нинова: Държавата има своето много важно място в икономика, енергетика, в ключови сектори за България


Борбата с корупцията не е нито дясна, нито лява политика - нея или я водиш, или не. Дясна политика е да оттеглиш страната от основни браншове в стопанската система, в живота на хората, и да оставиш всичко на либерализацията на пазара. Видяхме до какво докара - оцеляват огромните и мощните, междинните и дребните завършват. Лява политика е да искаш засилена роля на страната. Кризите, в които се намираме, потвърждават нашата лява теза - страната има своето доста значимо място в стопанска система, енергетика, в основни браншове за България. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Лице в лице “ по БиТиВи.

Тя подсети, че Българска социалистическа партия към този момент е подготвена с стратегия за първите 100 дни от ръководството.

Готвим се с антикризисен пакет с съответни ограничения за първите 100 дни ипроект за бюджет за 2022 година За нас сега това са най-важните тематики - цените сега са въпрос на въпросите и по какъв начин страната да помогне и на стопанската система, и на семействата, безапелационна бе Нинова. Идеите на левицата се разискват на срещи със синдикати и браншови организации.

Искамеда обсъдим с тях тези ограничения и да влезем безусловно готови на 15-ти ноември в Народното събрание, тъй като нямаме никакво време. Ще имаме единствено един месец до края на годината, в който би трябвало да приемем бюджета за 2022 година и незабавни ограничения за преодоляване на цените и за помагане на хората в тази тежка зима, изясни Корнелия Нинова.

Една от съответните ограничения, които Българска социалистическа партия разисква на срещите, е задържане на скока на цените. Предложенията на социалистите са понижаване на Данък добавена стойност на енергоносителите. В Испания го понижиха от 5% на 0.5% и това докара до понижаване на крайната цена с 30%, даде образец водачът ан Българска социалистическа партия. Също понижаване на Данък добавена стойност на храните от дребната кошница, с което ще се помогне на хората в тежките зимни месеци. Осигуряване на несъмнено количество киловатчаса електрическа енергия на обществено слаби фамилии - в Гърция осигуриха по 300 киловатчаса, ние предлагаме по 200.

Сред предложенията на Българска социалистическа партия е и обезпечаване на един специфичен “енергиен фонд “ в бюджета за 2022 година, в който да влязат средства, насъбрани от свръхпечалби в производители и търговци на сила сега. Малцина натрупат милиони за сметка на мнозината, които мъчно ще посрещнат зимата, посочи Нинова.

Сега е времето да се разискват тези значими въпроси, да не се губи скъпо време, с цел да може в края на ноември да не се повтори 46-ят парламент, безапелационна бе тя. И увери: „ Ние и тогава, и в този момент ще бъдем постоянни, диалогични, с съответни неща, които ще сложим на масата. Програмата за 100-те дни и бюджетът за 2022 година би трябвало да бъдат в основата на праграма на едно бъдещо държавно управление “.

Има нови хора в листите ни, само че има и доста партийни, които са потвърдили своите качества в предходни парламенти. Разчитаме и на опит, само че имаме и нови попълнения. Предстои ни при започване на другата седмица да подпишем съглашение за поддръжка с още 5 обединения - 3 партии и 2 цивилен сдружения, тъй че към досегашния необятен формат на лявата коалиция ще се прибавят още 5, сподели още Нинова. Председателят на Българска социалистическа партия бе безапелационна, чепартията е мобилизирана за тези избори.

Резултатите от социологическото изследване на " Алфа рисърч " Корнелия Нинова разяснява по този начин: „ Нашият резултат демонстрира растеж от няколко % по отношение на предходните избори. Отдавам го на това, че в 46-то Народно заседание показахме, че сме диалогичната партията, партията на разсъдъка, на спокойствието, партия, която предлага съответни решения. Положихме доста старания за предоставяне на непоклатимост и сформиране на кабинет, и мисля, че хората правят оценка това държание. “ Относно ръстана новата групировка “Продължаваме смяната “ Лидерът на българските социалисти го отдава на желанието на хората още веднъж за нещо ново. „ Определено тази групировка е дясна, демократична. Твърдението " леви цели с десни средства " е безсмислено, то е и политически, и идеологически невероятно “, добави тя.

Когато “Продължаваме смяната “ излязат със своята стратегия, тогава ще може да се водят диалози с тях за политики, акцентира още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че предизборни съглашения няма да подписват, само че е належащо да се стартира подготовка занапред за след 14-ти ноември.

На въпрос за визията на Българска социалистическа партия за енергетиката като опция и за сегашната й обстановка, Нинова отговори: “Зелената договорка “ не може да стане на несъразмерната обществена цена, която най-бедната България да заплати за това. Ние сме “за “ удължение насрока на " Мариците ". В идващия парламент, участвайки в договаряния за държавно управление, това би било едно от първите неща, които би трябвало да сложим като въпрос пред Брюксел. Що се отнася до алтернативата ние сме обичайно поредни и сме “за “ развиване на нуклеарната енергетика. Преди години правихме референдум за създаване на АЕЦ “Белене “. Това е бъдещата заместваща мощ, която може да компенсиравъв времето Топлоелектрическа централа “Марица-Изток “. По думите й е било пропиляно доста време, а на този въпрос се гледа като геополитически, само че той е народен интерес на България.

„ Преди време, когато обсъждахме този въпрос с другите политически партии, техният мотив беше, че няма да има нужното търсене, че стопанската система няма да има потребност от тази електрическа енергия. Но ето, че пристигна времето, в което имаме дефицит и имаме потребност от тази сила. Самото време удостовери правилността ни, саматакриза го удостовери. Надявам се с разсъдък и угриженост за националния интерес да се подходи този път “, съобщи Корнелия Нинова.

На въпроса дали левицата има готово държавно управление, в случай че на следващия ден би трябвало да осъществя мандат, ръководителят на Българска социалистическа партия отговори, че има, само че това би било неверен метод: „ Видяхме по какъв начин това подейства при Слави Трифонов, когато постави готово държавно управление, без да се е съобразил с другите. Ние при договарянията за третия мандат подходихме по друг метод и казахме, че няма да слагаме авансово условия за имена, а първо да беседваме за стратегия и по-късно дружно да обсъдим хората, които ще я извършват “, напомни Корнелия Нинова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР