Борбата с корупцията на национално ниво е основният ангажимент, който

...
Борбата с корупцията на национално ниво е основният ангажимент, който
Коментари Харесай

Румен Радев: Борбата с корупцията е основният ангажимент, който всяко правителство следва да поеме

„ Борбата с корупцията на национално равнище е главният ангажимент, който едно държавно управление може да поеме за отбрана на демокрацията. Националните антикорупционни политики съставляват значима гаранция за националната сигурност, непоклатимост и суверенитет. “

Това съобщи президентът Румен Радев в националното изявление по време на третото издание на Срещата на върха за народна власт, домакинствано от Република Корея .

Форумът протича под мотото „ Демокрация за бъдещите генерации “. По покана на президента на Република Корея Юн Сук-йол българският държавен глава Румен Радев се включи в Срещата на върха с национално изявление и присъединяване посредством видеоконферентна връзка в пленарен панел на водачите на равнище държавни и държавни ръководители.

В националното изявление президентът съобщи, че демокрацията не може да бъде предпазена, в случай че обществата не са уверени , че тя е единствената форма на ръководство, която служи на жителите, в която всеки живот има еднообразно значение и човешкото достолепие е същинска полезност.

Президентът уточни, че в сходство с националните задължения, през 2023 година България е подхванала законодателни промени за подсилване на независимостта на правосъдната система и за усилване на отчетността на прокуратурата.

„ Приемането на тези нови правни принадлежности обаче съставлява единствено нужната първа стъпка. Борбата с корупцията е дълготраен приоритет и тази тематика би трябвало да остане настояща “ , добави президентът.

Румен Радев взе участие и в пленарен панел на държавни и държавни ръководители, управляван от президента на Република Корея Юн Сук-йол и отдаден на тематиката за технологиите, изборите и дезинформацията . В полемиката участваха още президентите на Литва, Естония, Финландия, Ботсвана, Гамбия, както и министър-председателите на Япония и Канада.

Българският президент съобщи, че развиването на актуалните осведомителни и информационни технологии уголемява капацитета на стопанските системи , само че също по този начин води и до закани за демокрациите изключително в сегашния подтекст на голям брой геополитически провокации и дестабилизация на интернационалния правов ред.

Президентът добави, че с цел да бъде обществото по-устойчиво на дезинформация, би трябвало да се увеличи доверието му в демократичните институции , да се насърчи цифровата просветеност и да се обезпечи обществено включване на уязвимите групи. Румен Радев очерта законодателните начинания на европейско и на национално равнище за отбрана на медийната независимост и на правото на информация , като добави, че приоритет в идващите месеци за България би трябвало да е привеждането в регулаторната ни рамка на механизмите за повишение на прозрачността и независимостта на медиите, планувани в Европейския законодателен акт за свободата на медиите.

„ Укрепването на демокрацията обаче не изисква единствено законодателни ограничения, а е нужна цялостна тактика за превъзмогване на бедността и общественото изключване, което обгръща повишение на просветителното равнище на уязвимите обществени групи и възстановяване на качеството на наличното обучение “ , съобщи още президентът Радев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР