Борбата с фалшивите новини не трябва да се води на

...
Борбата с фалшивите новини не трябва да се води на
Коментари Харесай

Как Великобритания се бори с фалшивите новини по случая "Скрипал"

Борбата с подправените вести не би трябвало да се води на дребно – по-важното е да се разкрие пред обществото тактиката на артиста, който ги популяризира. Този съвет даде Хенри Колис, заместник-директор на връзките на английския министър председател, разказвайки по какъв начин Лондон е работил във връзка с съветската агитация в тази ситуация " Скрипал ".

Двойният сътрудник Сергей Скрипал, който бе получил леговище във Англия, бе токсичен дружно с щерка си при започване на март с нервнопаралитичното вещество " новичок ". Разследването на английските управляващи хвърли виновността върху Русия – нещо, което Кремъл отхвърли, и провокира тежък дипломатически спор сред двете страни. В знак на поддръжка към Англия множеството нейни европейски сътрудници прогониха съветски дипломати от столиците си. (България не беше измежду тях.)

Историята какви ограничения в областта на обществената връзка е подхванала Англия, Колис описа по време на интернационалния семинар " Хибридни войни и дезинформация - новите (стари) закани за Европа ", който се провежда от Софийски конгрес за сигурност, посолството на Англия в София, Медийната стратегия на Фондация " Конрад Аденауер " и Центъра за проучване на националната сигурност към Българска академия на науките.

Когато бъде осъществено нарушаване на интернационалните правила, виновникът нормално употребява 4-те О-та (отхвърляне, комплициране (на информациите), опорочаване (на вниманието на обществото) и обезсърчаване), с цел да се покаже като почтен и да всее подозрение с дейна акция, сподели той, давайки образец с нападението в Солсбъри. (бел.ред. В оригинал концепцията звучи като 4 Д-та - dismiss, distort, distract and dismay).

Правителството се стреми към повсеместен отговор, изясни Колис – в миг на рецесия, то би трябвало да се занимае с директните последици от дезинформацията, със опасността и с уязвимостите си. За да се обединят тези неща, е необходим един главен разказ, нещо, което да покаже на какво се крепи страната.

За Англия това е бил сполучлив миг да излъчи обръщение, което да приказва за полезностите, които крепят обществото и тъкмо затова е основана речта на Тереза Мей, в която тя непосредствено упрекна Русия в закононарушението. В нея министър председателят приказва за свободата на мисълта, върховенството на закона, демократичните избори, гражданското общество, въобще за устоите на страната.

Междувременно службата на Колис се занимава с втория аспект – преодоляване на рецесията – да успокои обществото, че замърсяване с рискови субстанции няма. (Двамата Скрипал бяха открити на обществено място, а поради до момента си с тях потърпевш бе и един полицай).

Третата стъпка на информационния екип е битката с дезинформационната акция, която стартира по-късно. " От опит знаем, че да се борят дезинформациите една по една е безпредметно. Много е мъчно да се завоюва спор по този метод, ще се удавиш в разногласието и няма да си преборил следствията ", сподели той. Кабинетът залага на различен метод – да уточни цялостната тактичност на акцията, вместо да се пробва да отвърна обособените ѝ послания.

Проблемите с подправените вести не е нов, изясни още той. Новото е скоростта, с която те се популяризират.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР