Борбата с чумата ще продължи и в следващите две години.

...
Борбата с чумата ще продължи и в следващите две години.
Коментари Харесай

България В Клопката На Свинската Чума! Ето Какво Ни Чака!

Борбата с чумата ще продължи и в идващите две години. Ще би трябвало да се научим по какъв начин да живеем, че да спрем болестта, посочи Танева.

Няма ваксина против чумата по свинете. По-рестриктивни ограничения ще се вземат от идната седмица. Те включват диалози с дребните домашни стопанства да си умъртвят свинете, посочи министърът.

Заразата идва в Европа преди към 10 години. Заболяването е в 23 страни от три континента. Чехия се с справила в точния момент със болестта, само че там са унищожени всички домашни свине.

Личните стопанства са част от традицията, само че нямат ограничения за биосигурност и са един от главните опасности, счита актуалният аграрни министър.

Мерките на страната са да се понижат вредите от болестта. Трябва да бъдем безкомпромисни, счита министърът на земеделието. Високи рискови фактори би трябвало да бъдат отстранени, отсече Танева.

Хората би трябвало да схванат, че за известно време няма да отглеждат свине в персоналното си стопанство. В тежка рецесия сме в бранша, това е тежко икономическо заболяване, акцентира тя.

Там, където са позволени пропуски, ще се носи отговорност, сподели Танева.

Припомняме, на 25 юли Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че България може да изгуби свиневъдството си.

В същия ден новият-стар аграрни министър Десислава Танева призна за пропуски в ограниченията за справяне с чумата по свинете.

Според някогашния заместител министър на земеделието и сегашен народен представител Бюрхан Абазов разпространяването на болестта е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли стартира и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат към 17 000 свине. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди обявиха на конференция, че желаят стоманени ограничения и военно състояние поради разпространяването на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано стартира и стерилизация след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се прави в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни свине.

В Зидарово беше доказано първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни прасета. Стигна се до конфликти сред притежателите на свине и инспектори на БАБХ.

На 24 юли втора плантация в русенско бе наранена от чумата и стартира умъртвяване на животните. Плевен и Разград оповестиха бедствено състояние.

На 26 юли вицепремиерът Томислав Дончев, който управлява Епизоотичния съвет заяви, че загробването на убитите прасета ще бъде по местообитание.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР