Болшевишката или Октомврийската революция (1917 г.) е един от най-знаковите

...
Болшевишката или Октомврийската революция (1917 г.) е един от най-знаковите
Коментари Харесай

Болшевишката революция

Болшевишката или Октомврийската гражданска война (1917 г.) е един от най-знаковите интервали на актуалната съветска история. С нея се отбелязва краят на ръководството на съветските царе (в случая последните царе са от династията Романов) и началото на нов вид ръководство в Русия.

Революцията е ръководена от Владимир Илич Ленин, лидер на болшевиките, който завзема властта и открива така наречен тирания на пролетариата.

Началото на Болшевишката гражданска война

Годината е 1917 и Първата международна война е към края си. В Царска Русия стартира да клокочи напрежение, подклаждано от десетилетия обществено подтисничество и проблеми. По това време Русия е една от най-бедните страни в Европа с голямо население и територия, които мъчно изхранва и мъчно овладява. Започналата индустриализация обаче не се случва задоволително бързо и не обгръща огромни маси от популацията, формирано главно от селяни и крепостници.

В същото време страната е изтощена и от множеството войни, които води в края на 19 и началото на 20 век. Започват митинги и брожения измежду популацията, които цар Николай II, тогавашния император на Русия не може да овладее.

Февруарска гражданска война

Напрежението нараства и намира своя изразител в две революции. Едната стартира през февруари 1917 година с демонстрации в Санкт Петербург и гледище за храна и по-добри условия за служащите. Въпреки конфликтите с военните и огъня, открит по стачкуващите, те не се разколебават и остават на улицата. Сформира се краткотрайно държавно управление, а Николай II абдикира. Временното държавно управление стартира да изготвя стратегия за демократични промени и определяне на нов вид ръководство. В същото време обаче, макар проблемите с храната и настояванията за преустановяване на присъединяване във войната, новото държавно управление не излиза от нея. С това напрежението още повече нараства.

Октомврийска гражданска война

 Болшевишката гражданска война и диктатурата на пролетариата Снимка: Gam-Ol/ pixabay.com

Октомврийската гражданска война стартира с прелом, осъществен от болшевиките на Ленин в съветската Дума. Исканията са за определяне на ново държавно управление, формирано от бойци, селяни и служащи. Ленин застава отпред само че новосформираното държавно управление и страна и е считан за първия комунистически деспот в света.

Този прелом провокира започването на революция, която продължава до 1923 година Битките се водят сред Червената войска (на Ленин) и Бялата войска, подкрепяща царисткия режим. Въпреки че болшевиките убиват цялото семейство Романови още през 1918 година като по този метод слагат в действителност завършек на Царска Русия, конфликтите сред монархисти и капиталисти с болшевики не стопират.

С края на гражданската война и установяването на властта на болшевиките, Русия се трансформира в комунистическа страна. Това оказва въздействие освен върху развиването на самата Русия, само че и върху целия свят. Новосъздадения Съветски съюз се трансформира в мощна страна. Тя оказва помощ за установяването на комунистически режими и в други точки на Европа и света и е едно от основните настоящи лица по време на Студената война.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР