Болници продължават незаконната практика да искат от пациентите такси за

...
Болници продължават незаконната практика да искат от пациентите такси за
Коментари Харесай

Болници продължават да таксуват пациенти за измислени “екстри“

Болници не престават противозаконната процедура да желаят от пациентите такси за избор на екип и за поискани спомагателни услуги, без действително хората да са правили сходен избор. Това са най-честите нарушавания на икономическите права на пациентите, които организация " Медицински контрол " (ИАМН) е засичала при инспекциите на лечебните заведения през тази и предходната година, оповестиха за Mediapool от организацията. Данните демонстрират, че макар постоянните инспекции и наказания, в лечебните заведения продължава пациентите да бъдат таксувани непозволено под друг предлог.

През 2021 година инспекторите на ИАМН са установили 31 нарушавания на икономическите права на пациента при осъществявани 22 инспекции в 16 лечебни заведения. За първите три месеца на 2022 година засечените нарушавания на икономическите права на пациента са 16 при осъществени 12 инспекции в 12 лечебни заведения.

Едно от най-често осъществяваните нарушавания е при планов банкет от пациента да се желае такса за избор на екип, даже когато подобен не е избиран и е употребен служебно назначен . В други случаи пък пациентът е заплатил за избор на екип, а е направил избор на лекуващ доктор и е следвало да заплати по-малко.

Още по-грубо нарушаване е настояването на такса за избор на екип когато пациентът е признат по неотложност . В някои случаи лечебните заведения таксуват пациента за услуги, които се заплащат по клиничната пътека от НЗОК . Така лечебните заведения прибират за една активност пари един път от НЗОК и повторно от пациента.

Сред честите нарушавания на икономическите права на пациентите е и обстановката, при която болничното заведение изисква пациентът да заплати за пакет сякаш поискани от него действия, без обаче, той да е заявявал такива или пък те не са били осъществявани .

Законът за здравето планува при нарушение права на пациентите на лечебните заведения да се постанова имуществена глоба в размер от 500 до 1500 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 3000 лева

По данни на ИАМН за предходната година най-ниската наложена имуществена глоба е в размер на 500 лева, а най-високата е 1100 лева Средният размер на наложените наказания за интервала е 700 лева . За първото тримесечие на 2022 година най-ниската наложена глоба е в размер на 500 лева, а най-високата – 700 лева За съпоставяне таксата за избор на екип в множеството лечебни заведения е 900 лв. .

От ИАМН дават и образец за наложена глоба в размер на 1100 лв. при положение, когато пациентът е заплатил за избор на екип, в който е бил включен служебно избрания лекуващ доктор. За това нарушаване се планува имуществена глоба в размер от 500 до 2000 лева, като за всеки съответен случай се дефинира съответна глоба.

Лечебните заведения, в които ИАМН е засякла нарушавания на икономическите права на пациентите през предходната и тази година са МБАЛ Уни Хоспитал ООД; ДКЦ “Софиямед “ ЕООД; Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда ЕАД; Пета МБАЛ ЕАД (МБАЛ Княгина Клементина София ЕАД); УМБАЛ Александровска ЕАД; УМБАЛ Канев АД Русе; УМБАЛ Св. Екатерина ЕАД; Първа САГБАЛ Св. София ЕООД; УМБАЛ Св. Иван Рилски ЕАД; ВМА МБАЛ Варна; МБАЛ Св. Марина ЕАД; Аджибадем Сити клиник УМБАЛ ЕАД; УМБАЛ Пълмед ЕООД Пловдив; МБАЛ Майчин дом ЕООД Варна; МБАЛ Централ Онко хоспитал ООД; МБАЛ Доверие АД; МБАЛ Св. Анна - София АД; Университетска Първа МБАЛ - София „ Св. Йоан Кръстител “ ЕАД; МБПЛР Сердика ООД; Майчин дом МЦ ЕООД; Аджибадем Сити клиник ДКЦ Токуда ЕАД; МБАЛ доктор Тота Венкова АД; МБАЛ Св. София ЕООД; МБАЛ Шумен АД.

През 2021 година за откритите административни нарушавания са формирани и връчени 23 акта за определяне на административно нарушаване. Инспекторите на ИАМН са дали на лечебните заведения 23 наложителни за осъществяване наставления, които са били изпълнени в период.

За първите три месеца на 2022 година за откритите административни нарушавания са формирани и връчени 11 акта. Дадени са 12 наложителни за осъществяване наставления, от които 6 са изпълнени в период и 6 са в период на осъществяване.

Показателно е, обаче, че непозволеното събиране на такси от пациентите продължава, а българите не престават да са преди всичко по доплащане от джоба за опазване на здравето в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР