Болница в Ню Йорк успя за първи път да трансплантира

...
Болница в Ню Йорк успя за първи път да трансплантира
Коментари Харесай

Пробив в медицината: Лекари за първи път присадиха око на пациент

Болница в Ню Йорк съумя за първи път да трансплантира цяло око на 46-годишен пациент. Постижението на лекарите се прави оценка като пробив, макар че пациентът не е възстановил зрението си с окото.

В интервенцията, която е била осъществена месец май, са взели участие над 140 хирурзи, като цялата намеса е траяла 21 часа

Пациентът, Аарън Джеймс, е някогашен деец от Арканзас, който е работил като електротехник, когато претърпява трудова акцидент през 2021 година, вследствие на която го удря високо напрежение. Мъжът тогава съумява някак да оцелее, само че поради удара губи лявото си око, лявата си ръка до лакътя, носа си, устните си, предните зъби, лявата буза и брадичката си. След този тежък случай следват голям брой интервенции по възобновяване на лицето му.

Макар за момента да не е ясно дали мъжът въобще ще прогледне с новото око, проучванията демонстрират, че трансплантираният орган „ демонстрира изключителни признаци на здраве, в това число пряк кръвен поток към ретината “.

Чувствам се добре. Все още нямам придвижване в него, не мога и да мигна. Но към този момент чувствам някаква сензитивност. Лекарите не чакаха то въобще да действа и ми го споделиха през цялото време. А аз им отвърнах: „ Дори и да не мога да виждам, може би най-малко вие ще научите нещо ново, с което да помогнете на различен човек “. Така се стартира. Надявам се това да проправи нов път, съобщи Джеймс пред АП.

Според докторите обаче има късмет пациентът да стартира да вижда с трансплантираното око.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР