Болница „Сърце и мозък“ публикува открито писмо до министъра на

...
Болница „Сърце и мозък“ публикува открито писмо до министъра на
Коментари Харесай

Болница с писмо до Асен Василев: Злоупотребявате! Упражнявате недопустим произвол и диктат!

Болница „Сърце и мозък“ разгласява намерено писмо до министъра на финансите Асен Василев.“Парите, събрани за здраве от цялото население, господин министър, не са ваши, не са на МФ, не са и на Естел Василева или дори не са и на Народно събрание на НЗОК – те са на всички ЗЗОЛ, които, както и когато осъществят своето право на свободен избор на болница (и/или различен реализатор на медицински услуги), в която да се лекуват, разпределят средствата от националния бюджет на НЗОК“, пишат от ‚Сърце и Мозък‘ Бургас, представени от „Епицентър“.

И не престават: „Към вас идва лавина от отвращение и недоволства от пациенти, лекари и добре работещи лечебни заведения! “

Ето го и цялостния текст на документа:

Вместо пролог: петицията и планът за това писмо събраха за последните няколко дни поддръжката и подписите на 385 пациенти, стотици лекари и медицински личен състав от водещата ‚Сърце и Мозък‘ Бургас – и в този момент прерастват в национална подписка-протест против командното администриране в опазването на здравето!

Административният произвол и диктат, които упражнявате върху решенията на Надзорния съвет (НС) на НЗОК посредством вашата представителка Естел Василева, са неприемливи, незаконни и накърняват значително правата на българските наложително здравноосигурени лица (ЗЗОЛ).

Определянето на самостоятелни бюджети на лечебните заведения и дори на районните каси (РЗОК) без значение от вътрешно-противоречивите разпореждания на член 15 алинея 1 т. 5 (а и б) от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), които са злонамерено или самоволно прилагани от МФ, със или без превратни тълкувания от представителката Василева, унищожава основите на здравноосигурителната система в България, учредена на конкуренция по качество сред изпълнителите на здравна помощ и свободния избор на ЗЗОЛ.

Към вас идва лавина от отвращение и недоволства от пациенти, лекари и добре работещи лечебни заведения!

От оповестения стенографски протокол на Народно събрание на НЗОК от съвещанието на 19 май 2022 година става още по-ясен противоправният и незапознат метод, по който са одобрени месечните и индикативните стойности по районните каси за новите медицински действия в болничната помощ за интервала юни – декември 2022 година Взетите решения и ‚спуснатите‘ самостоятелни бюджети по лечебни заведения са в съществено нарушаване на ЗЗО и погазват съществени полезности и права на жителите в България и Европейски Съюз.

Злоупотребата с неплащането на осъществено лекуване и орязване на самостоятелните бюджети на лечебните заведения стартира през 2010 година при вашия ноторно прочут предходник Дянков, с което основаните изкуствено икономии в бюджета на НЗОК, тогава в размер на 1,4 милиарда лв., бяха „ захласнати “ от ЗЗОЛ и трансферирани в неговия дефектирал републикански бюджет. Сега още веднъж създавате изкуствено огромни икономии и:
1) нито разплащате контрактуваната и осъществена активност и лекуване през първите 4 месеца на годината;
2) нито предвиждате изплащането в орязаните самостоятелни бюджети на контрактуваната активност до края на годината;
3) нито позволявате въвеждането на лицензираната и неповторима за Бургас роботизирана хирургия, която не получава дори и орязан бюджет.

Парите, събрани за здраве от цялото население, господин министър, не са ваши, не са на МФ, не са и на Естел Василева или дори не са и на Народно събрание на НЗОК – те са на всички ЗЗОЛ, които, както и когато осъществят своето право на свободен избор на болница (и/или различен реализатор на медицински услуги), в която да се лекуват, разпределят средствата от националния бюджет на НЗОК. Принципът и европейската демократична процедура, че „ парите следват пациента “, са в цялостна мощ в България и вие не можете с никакви противоправни дейности да ограничите свободната воля на жителите да изберат своя врач.

Предвид този основополагащ принцип за всички съвременни здравноосигурителни системи, в които конкуренцията сред лечебните заведения по качество и новаторски благоприятни условия е единствено поръчител за удовлетворението на пациентите (Нидерландия, Германия, Швейцария), контролът върху активността и разходването на националния бюджет на НЗОК може, както и до момента, да се прави ежедневно, ежеседмично и ежемесечно и не е належащо определянето на самостоятелни бюджети на здравните заведения.

Задължителни бюджети даже на РЗОК не са нужни, тъй като с тях неприемливо се лимитира подвижността на популацията. МФ и Народно събрание на НЗОК са си присвоили някаква пророческа функционалност. Порочната процедура на втурване на районни и самостоятелни бюджети даже не регистрира пълноценно предложенията на РЗОК. Защо, господин министър, противоправно търсите и ограничавате пациентите от региона на РЗОК Хасково, да вземем за пример, да се лекуват в Бургас, да вземем за пример.

Впрочем, вие и на бургазлии не позволявате да изберат да се лекуват при най-модерната (с 4 ръце, американска) робот-асистирана щадяща хирургия, тъй като не предвидихте никакъв бюджет за тази приета за доста новаторска и лицензирана от Министерство на здравеопазването активност.

Средно-месечните финансови средства за лицензирани и контрактувани медицински действия на редица лечебни заведения са неприемливо и незаконно лимитирани с неправилното и противоправно решение от 19 май 2022 година МФ господства Народно събрание на НЗОК и постанова съзнателно прекачване на финансовата тежест върху добре работещите, съвременни и високотехнологични лечебни заведения, които естествено са желани от голям брой пациенти.

По този метод на огромни групи ЗЗОЛ (в цяла Югоизточна България, например) освен се отхвърлят и потъпкват самостоятелните права на осведомен избор и приемане на високоспециализирано лекуване, само че предумишлено се погазва техния законоустановен здравноосигурителен статус.

Принципът на взаимност за българските/европейските жители е също жестоко нарушен от административния произвол на чиновничеството.

Не е ясно, господин министър, какво желаете от пациентите и определената от тях болница или другите съвременни реализатори на здравна помощ и за какво водите тази противозаконна административна война против правата на жителите. Вашите старания са само-разобличителни и обречени на величествен неуспех.

Вашите решения и решенията на Народно събрание на НЗОК от 19 май трагично лимитират конкуренцията като изкуствено приоритизират столицата и недобре работещите лечебни заведения и непосредствено стопират развиването на модерната медицина в страната. Така вашата тесногръда и недалновидна политика форсира негативната демографска наклонност (статистиката говори) при нашето застаряващо и болно население, а злополуката доближава.

Наистина е извънредно време едно българско държавно управление да схване високо експертна и прагматична политика на стопански напредък в медицината и опазването на здравето и да подтиква свободната конкуренция – притежател на напредъка. Парадоксално е, че вашето държавното управление обособи особено министерство на нововъведенията и растежа, ангажира голям административен запас, само че действителна поддръжка за нововъведения и напредък българските вложители не получават.

Във високотехнологичните лечебни заведения ‚Сърце и Мозък‘ и профилираните лечебни заведения на Българския Кардиологичен Институт са лекувани над 2.5 милиона пациенти през последните 15 години. Ние сме осъществената фантазия на българите за реформирано опазване на здравето на европейско равнище със международно качество.

От редица години сме в тясно научноизследователско, образователно и лечебно съдействие с водещи международни центрове като Cleveland Clinic, OH; Texas Heart Institute, TX; MD Anderson Cancer Center, TX; Mayo Clinic, MN и в Европа с Universitätsspital Zürich, Le Val-de-Grâce, Paris; Ludwig-Maximilians-Universität, München; Ospedale Niguarda, Milano; St. Anna, Brno; Universitätsklinik Balgrist, Zürich и доста други. Никой не може, господин министър, апелирам запомнете, да спре нашето съвременно развиване и денонощна способена работа за рационализиране и напреднала подготовка на нашите лекари, медицински личен състав и мениджъри в работа на живота, поддържане на здравето и издигане благосъстоянието на хората в България и Европа. Злонамерената приложимост на публичен запас и явно дивия административен произвол са посрещнати с увереност и лавинообразен митинг от пациентите, лекарите и здравната общественост за отбрана на нашите права и съвременно развиване.

Нормативно НЗОК следва да заплаща действително осъществената активност. Противно на икономическата логичност и солидарната система на опазването на здравето, вие подменяте функционалността ѝ като ограничавате, изкривявате и изкуствено предопределяте търсенето и предлагането на здравни услуги и дори здравната помощ по неотложност, която също отказвате противоправно да платите.

При състояние, че националната каса е генерирала спестовност на бюджет (разполага със свободни средства), е разумно да се обезпечи достъп на хората от цяла Югоизточна България до модерната роботизирана хирургия и другите нови високотехнологични медицински действия. Създаването на неестествен финансов недостиг и сходно ръководство на обществените финанси е некадърно и погрешно.

Липсата на експертна обосновка на взетите от Народно събрание на НЗОК решения на 19 май 2022 година и нежеланието за открита и градивна полемика разумно ще предизвикат жителите на Бургас и района да потърсят правдивост за своите погазени права пред европейските институции.

Оценката на Европейски Съюз за въздействието на сходно решение, за следващ път, съществено ще засегне положителното име на България, тъй като качеството в опазването на здравето е най-важното за живота и здравето на популацията, а отсам – и за икономическия разцвет на нашата татковина.

Подпис: доктор Петя Диновска
(Изпълнителен директор)
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР