Болничните сдружения подкрепят предложението на Български лекарски съюз за увеличение

...
Болничните сдружения подкрепят предложението на Български лекарски съюз за увеличение
Коментари Харесай

Болниците подкрепят искането на БЛС за поне 25% ръст в цените на пътеките


Болничните сдружения поддържат предлагането на Български лекарски съюз за нарастване на цените на клиничните пътеки приблизително с най-малко 25%. Това излиза наяве от отворено писмо от Българска болнична асоциация, Асоциация на университетските лечебни заведения в България, Национално съдружие на частните лечебни заведения, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване и Сдружението на общинските лечебни заведения в България до финансовия министър Асен Василев, здравния министър Асена Сербезова, ръководителя на здравната комисия в Народното събрание Антон Тонев, ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.

В писмото си до институциите лечебните заведения изрично декларират, че е налице остра нужда от навременно нарастване на цените на клиничните пътеки, осведоми БНР.

В същото време лечебните заведения са мощно обезпокоени, в случай че има даже и най-малък риск предлагането на Лекарския съюз да бъде отхвърлено. Според калкулации на сдруженията действителните потребности на болничния бранш са за нарастване на цените на клиничните пътеки от 35-40%. Това е и повода да показват, че 25-процентното покачване е безапелационният най-малко, който би представлявал реакция, съобразена с действителността.

„ Ясно и изрично заявяваме, че ще изпаднем в тежка невъзможност, в случай че няма актуализация в цените на клиничните пътеки “, показват отрасловите асоциации. Според тях болничният бранш има незабавна потребност от увеличение на финансирането, с цел да може да покрие директните си разноски, да обезпечи заплатите на личния състав и да обезпечи качество на предлаганата услуга за пациентите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР