Болнични организации настояват за финансова помощ заради повишените цени на

...
Болнични организации настояват за финансова помощ заради повишените цени на
Коментари Харесай

Болниците настояват за финансова помощ от държавата заради скъпия ток

Болнични организации упорстват за финансова помощ поради нарасналите цени на тока у нас. Какви са претекстовете им - това обясниха в " Денят стартира " Свилена Димитрова, ръководител на УС на Българската болнична асоциация и Ива Пехливанска, член на УС на Сдружението на частните лечебни заведения в България.



Болниците у нас се оказаха сложени под общия знаменател на увеличаващата се цена на тока и газа, разяснява Димитрова. Здравните заведения са наедно с останалите участници в гражданския търговски оборот, само че те не се финансират по обичайните способи и не разполагат с метод на финансиране, по който да поправят цените си и да компенсират тази разлика. Това е най-тревожното, за което ние сигнализираме още от октомври. Затова излязохме с декларация през вчерашния ден, изясни тя.

Би трябвало да има механизъм, който да компенсира тази цена. От една страна цената на клиничната пътека от дълго време не е търпяла сериозна промяна, въпреки това, даже и сега както сме декларирали тя да се постанова да претърпи някакво развиване, няма да може да компенсира тези изключителни разноски, тъй че би трябвало да има отплата от различен тип, добави Димитрова.

Проблемът стои без значение от собствеността на болничното заведение, счита Ива Пехливанска.

Ресурсът, който се финансира от Здравната каса е еднакъв, без значение дали болничното заведение е частна, държавна или общинска, тъй че проблемите, които ние имаме в цялата страна, са национални. Всички сме дружно в тази обстановка, проблемите ни са идентични, добави тя.

Бихме желали да бъдем обезщетени в обособена обособена група, защото активността на лечебните заведения е по-различна. Няма по какъв начин да оставим пациентите си на студено, съобщи Пехливанска. Тя сподели още, че обезщетенията за октомври и ноември са възлизали на 40% от покачването на цените, което съгласно нея е извънредно незадоволително. Пехливанска упорства за вдишване на 100% от покачването на цените, до момента в който се откри друго решение.

Свилена Димитрова също подсети, че всички лечебни заведения са били наедно в пандемията и моли за сериозен диалог за нарастване на клиничните пътеки.

Гледайки с разсъдък в обстановката и при неналичието на съществено нарастване на бюджета за болнична помощ, ние поддържаме предлагането на БЛС за поетапно нарастване на цените на клиничните пътеки, добави Свилена Димитрова.

Според Ива Пехливанска, медицинските лица не трябва да бъдат лишавани от спомагателните си трудови хонорари, за сметка на разноските за високите сметки на тока изключително в обстановката, в която се намират сега. Ще се борим за достойното възнаграждение на нашите експерти, съобщи още Пехливанска.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР