Болни от новия коронавирус, които са успели да се излекуват

...
Болни от новия коронавирус, които са успели да се излекуват
Коментари Харесай

Китай: COVID-19 може би води до трайни увреждания

Болни от новия ковид, които са съумели да се излекуват от заболяването, китайски учени са разкрили необикновени матови петна по белите им дробове. Според специалистите, това може да се преглежда като симптом за трайно увреждане, породено от COVID-19, пише Дойче веле.

Да стартираме с позитивната вест: повече от 80 хиляди души към този момент са се излекували след болест с ковид. Проблемът е, че към момента не разполагаме с задоволително информация за вероятните късни последствия от това заболяване.

С огромно облекчение доста от излекуваните описват по какъв начин са надделели заболяването – физически и душевен. И какъв брой са щастливи, че към този момент имат добит имунитет против Ковид-19. Но едвам през идващите месеци проучвания ще покажат дали преболедувалите ковид би трябвало да се притесняват от възможни последствия за здравето им, свързани най-много с вероятни увреждания на белите дробове.

Напълно излекувани?

При някои излекувани от ковид пациенти лекари в Хонконг са открили нарушена функционалност на белите дробове в композиция с непрекъснат зной. Вярно е, че все още лекарите са изследвали единствено относително дребна група от пациенти, само че все пак тези данни към този момент се преглеждат като първи признаци за вероятни последствия от Ковид-19.

„ При част от излекувалите се пациенти има подозрения за с 20 до 30 % понижена белодробна функционалност “, споделя доктор Оуен Ценг Так-ин, шеф на център по инфекциозни заболявания към болница в Хонконг. „ Тези хора се задъхват, когато вървят по-бързо “, прибавя специалистът.

При тези пациенти компютърната томография е посочила съществуването на необикновени матови петна по белите дробове, които може да се преглеждат като симптом за към този момент настъпило увреждане на органите. Откритието на лекарите от Хонконг удостоверява предходни изводи на техни сътрудници от Ухан. В началото на февруари те са анализирали фотоси на белите дробове на общо 140 пациенти с ковид и при всички са разкрили същите матови петна.

Съмнения за белодробна фиброза

Допълнителни проучвания на пациенти, излекували се от ковид, би трябвало да покажат дали са развили фиброза. Това инфектиране на белодробната тъкан затруднява доставката на О2 в кръвта. Вследствие дишането става учестено, а пациентите страдат от непрекъснат зной.

Белодробната фиброза е заболяване, което не се лекува. Може единствено да бъде забавено, в случай че бъде намерено в точния момент.

Придобиваме ли имунитет?

Повечето специалисти са на мнение, че излекуваните от ковид получават натурален имунитет против заболяването, защото до момента в който се бори с нея, нашата имунна система основава таман тези антитела, които обезвреждат причинителя на болестта. Това важи и за тези пациенти, които са прекарали заболяването със слаби или даже никакви признаци. Затова се счита, че при хората, излекували се от ковид, е малко евентуално да се разболеят още веднъж.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР