Болкоуспокояващите, комбинирани с противозачатъчни хапчета, могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци сред жените, предполага проучване

...
Но жените, които използват хапчета, съдържащи само прогестоген (често наричани
Коментари Харесай

Но жените, които използват хапчета, съдържащи само прогестоген (често наричани мини-хапчета), импланти и спирали, са изправени пред по-малък риск.

Въпреки ниското ниво на опасност, изследователите призоваха жените да бъдат информирани за връзката между нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и хормоналната контрацепция.

Три от тези с най-висок риск - фактор - ибупрофен, напроксен и диклофенак - са сред основните видове НСПВС, използвани в Обединеното кралство, заедно с целекоксиб, мефенамова киселина, еторикоксиб и индометацин.

Екипът използва национални медицински досиета, за да проследи диагнозите на венозен тромбоемболизъм (кръвни съсиреци) сред два милиона жени на възраст от 15 до 49 години, живеещи в Дания между 1996 и 2017 г. без анамнеза за кръвни съсиреци, рак, хистеректомия или лечение на безплодие.

Повече от половин милион (529 704) жени, приемащи хормонална контрацепция използва НСПВС, според проучването, с ибупрофен (60%) най-често използван, следван от диклофенак (20%) и напроксен (6%).

Малко по-малко от 9 000 (8 710) венозни съсиреци се появяват средно за 10 години и 228 (2,6%) от жените умират в рамките на 30 дни след диагностицирането.

Употребата на НСПВС е свързана с четири допълнителни венозни тромбоемболични събития на седмица за всеки 100 000 жени, които не са били използвайки хормонална контрацепция, 11 допълнителни събития при жени, използващи хормонална контрацепция със среден риск, и 23 допълнителни при жени, използващи високорискова хормонална контрацепция.

Връзката е най-силна за диклофенак в сравнение с ибупрофен и напроксен, установи докладът.< /p>

Прочетете повече:
Мъжкото контрацептивно лекарство показва обещаващи резултати при мишки
Защо жените са по-склонни да страдат от мигрена по време на менструалния цикъл

Експертите предупредиха, че проучването не е доказано връзка, но каза, че жените трябва да получат информация за рисковете.

Бяха редица фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, като възраст, ниво на образование, история на бременността, предишна операция, високо кръвно налягане и диабет взети предвид при анализиране на констатациите.

Д-р Чана Джаясена, клиничен старши лектор и консултант по репродуктивна ендокринология и андрология в Imperial College London, каза: „Противозачатъчните лекарства и болкоуспокояващите като ибупрофен са от съществено значение за много жени, които трябва да избягват бременност и справяне с менструалните болки.

"Но не смятам, че това проучване само по себе си трябва да откаже жените да приемат хапчето, болкоуспокояващите или и двете, ако е необходимо."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР