Болезненият полов акт, означаван с термина диспареуния, е познат на

...
Болезненият полов акт, означаван с термина диспареуния, е познат на
Коментари Харесай

Една от причините за болезнен секс

Болезненият сексуален акт, означаван с термина диспареуния, е прочут на всяка жена в избран стадий от живота ѝ. Той се показва в непрекъсната или появяваща се от време на време болежка при навлизане, по време на секс или след него. Състоянието е много неприятно и възникването му може да се дължи както на структурни и физиологични промени в половата система на дамата, по този начин и на психични контузии и проблеми.

Една от аргументите за поява на болежка по време на секс са необятно публикуваните в днешно време полово излъчени заболявания – сифилис, гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, човешки папилома вирус (HPV), херпес симплекс вирус (HSV), човешки имунодефицитен вирус (HIV), хепатит В и С вирус и други Според Световната здравна организация (СЗО) всеки ден над 1 млн. индивида по света се заразяват със сексуално-трансмисивна болест.

Сред най-често срещаните полово излъчени заболявания са хламидиалната зараза, трихомониазата и инфекцията с HPV. Повече от 290 млн. дами в света са инфектирани с главния извършител на рак на маточната шийка - HPV. Голям % от полово излъчените заболявания протичат безсимптомно, заради което последствията от тях са много съществени. Основно затруднение, което може да настъпи заради липса на лекуване, е нарушаване на оплодителните качества и инфертилитет.

Полово излъчените заболявания, както демонстрира името им, се популяризират от човек на човек при сексуален контакт – вагинален, орален или анален секс. Интересно е, че някои от тях (генитален херпес, сифилис) могат да се предадат и при елементарна целувка. Бременни дами, страдащи от сексуално-трансмисивна зараза, я предават на плода трансплацентарно или по време на раждане. Полово излъчените заболявания при бременни могат да бъдат причина за прибързано раждане, раждане на дете с ниско тегло, затруднения в развиването на плода, а в някои случаи - гибел. Инфекцията може да се съобщи на от майката на детето и по време на кърмене.
Симптомите, които се срещат при всички сексуално-трансмисивни инфекции са:
Вагинално течение с изменен цвят, аромат, количество и консистенция. При бактериалната вагиноза вагиналното течение има сивкав цвят с неприятна миризма на риба; при сифилис и гонорея – жълто-зелен цвят; при хламидиална зараза – млечнобял цвят с консистенция на пресечено мляко, а при HPV вагиналното течение има кафеникав нюанс и противен мирис;

Болка по време на сексуален контакт (диспареуния) – при полово излъчените заболявания се развива инфектиране, зачервяване, отичане, в някои случаи се образуват язвички, мехури, брадавици, които са мъчителни и са причина за дискомфорт и болежка при сексуален акт;

Парене при уриниране (дисурия); Абнормно вагинално кръвотечение – кръвотечение отвън интервала на менструация; При мъже – приключване на секрет от пениса с неприятна миризма; Възпаление, сърбеж, зачервяване на кожата в гениталната област; Общо неразположение, тазова болежка, отмалялост, замаяност, температура.
Сред рисковите фактори, които могат да доведат до развиването на полово излъчена болест, са начало на сексуален живот в ранна възраст (около половината от инфектираните са на възраст от 15 до 24 години), непротектиран сексуален акт, голям брой полови сътрудници и честата им промяна. Предходно боледуване от полово портативна болест усилва риск от развиването на друга такава във времето. Съществен рисков фактор е и използването на инжекционни опиати, защото някои от сексуално-трансмисивните инфекции се предават освен по сексуален, само че и по кръвен път (напр. хепатит В и С, HIV).

Усложненията при полово излъчените заболявания не са необичайност заради високия % на асимптоматично протичащи случаи. От значение за намаляването на този % е постоянният скрининг и тестване. Сред затрудненията, които могат да настъпят при липса на лекуване, са тазово-възпалителна болест, артрит, зараза на очите, сърдечни проблеми. Възможно е възникването на рак на маточната шийка при зараза с високорисковите варианти 16 и 18 на HPV. Сред най-сериозните затруднения, настъпващи при нелекувани полово излъчени инфекции, е безплодието.

Особено рисково е заразяването със сексуално-трансмисивна болест по време на бременност. Усложненията, които могат да зародят при плода, включват зараза на очите, слепота, глухота, увреждане на черния дроб, пневмония, съществени мозъчни повреди. За предотвратяване от повреди по време на бременност дамите се изследват през първия триместър, а при потребност и през последния триместър на бременността, когато вредите върху здравето на плода биха били най-големи. При бременност е допустимо антибиотично лекуване на бактериалните инфекции като трихомониаза, сифилис, гонорея, бактериална вагиноза, само че лекуването на вирусните инфекции като СПИН, хепатит В и С не води до цялостно изцеление, а само понижава вероятността за предаване на инфекцията и на плода.

За предотвратяване от заразяване с полово излъчени заболявания се предлага надзор върху половия живот, ограничение на броя на половите сътрудници и създаване на моногамна връзка с сътрудник, в който сте сигурни, че не е заразоносител. При инцидентни полови контакти потреблението на презервативи е наложително. За предварителната защита на полови заболявания се предлага още дами над 30-годишна възраст, дружно с профилактичните проучвания, да си вършат и проучване за HPV. Срещу човешки папилома вирус и хепатитните вируси съществуват и ваксини за предварителна защита на съответните болести.

Полово излъчените заболявания са постоянно срещани измежду младежите и могат да доведат до съществени затруднения. За ограничението им от голяма важност са постоянните профилактични прегледи, скрининговите проби и използването на налични ваксини.

Материалът има осведомителен темперамент и не може да замести консултацията с доктор. Преди да предприемете лекуване, наложително се консултирайте с доктор, поучава Puls.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР