Болестта X не съществува, но един ден би могла да

...
Болестта X не съществува, но един ден би могла да
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Болестта X не съществува, но един ден би могла да се появи

Болестта X не съществува, само че един ден би могла да се появи. Идеята не е да се плашим, а да се подготвим за нея. Звучи мистериозно като заглавие на научнофантастичен филм, само че сюжетът въобще не е фиктивен. Болестта Х беше измежду обсъжданите тематики в много натоварената стратегия на годишната среща на Световния стопански конгрес, извършена в средата на януари 2024 година в Давос, Швейцария.

Световната здравна организация (СЗО) предизвести държавните водачи за рисковете от бъдещи пандемии, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките (БАН).   

" Да не се изпада в суматоха и да не се дава поле за изява на тайни теории ", предложи вирусологът за заболяването Х.

Терминът за заболяването Х е въведен през 2018 година

За заболяването Х се приказва не от през вчерашния ден. Терминът е въведен през 2018 година Малко преди този момент, в интервала 2014-2016 година, Западна Африка е разтърсена от най-голямото огнище на хеморагичната тресчица ебола. Става ясно, че към момента не разполагаме с подготвени за внедряване артикули, които да се появят на сцената задоволително бързо, с цел да спасят повече от 11 000 изгубени човешки животи. Хуманитарната рецесия, провокирана от това смъртоносно заболяване, беше самобитен сигнал за пробуждане, сподели проф. Александрова. Тя добави, че в отговор, СЗО сътвори проект за научноизследователска и развойна активност, с цел да форсира създаването на набор от принадлежности за " предпочитани болести ". 

Можем ли да се подготвим за заболяването Х?

Една от първите стъпки е да попълним белите полета в познанията си за вирусите към нас. Някъде измежду тях е хипотетичният извършител на заболяването Х и е добре да го намерим, и опознаем преди той да е пристигнал при нас. Това е амбициозната цел на плана Global Virome, далновидно начинание, което се стреми да открие и изследва стотиците хиляди незнайни вируси в света, сподели проф. Александрова.

Според публикация, оповестена в списанието Science на 29 юли 2022 година от архитектите на плана Virome, единствено за 10 години бихме могли да идентифицираме 71 на 100 от тези незнайни вируси. Приблизителната цена за това е 1,2 милиарда щатски $. Този план пое щафетата от програмата Predict, която завърши в края на 2019 година и извади на ярко над 1000 вируса.
 
През 2022 година Световната здравна организация (СЗО) събра 300 учени от разнообразни страни със задачата да проучат 25 фамилии вируси и бактериии, и да актуализират листата на болестотворните сътрудници с капацитет да провокират епидемии и пандемии. Да дефинират изчезналите късчета в познанията ни за тях и не просто да подредят пъзела, а да разработят подходи за диагностика и лекуване, и ваксини, напомни вирусологът от Българска академия на науките. 

На 30 март 2022 година СЗО стартира десетгодишна геномна тактика (2022-2032 г.) за наблюдаване на патогени, които са в положение да причинят огромни огнища. Благодарение на насъбрания опит по време на пандемията, провокирана от SARS-CoV-2, през днешния ден най-малко две трети от страните (68%) могат да организират сходни генетични проучвания. 

Държавите имат потребност от по-добри системи за ранно предизвестие за нови заболявания, а здравните системи би трябвало да бъдат готови за непредвидени скокове в търсенето на здравна помощ. Достатъчно е да си напомним натоварването, на което бяха подложени при настъпващите талази на КОВИД-19, сподели още проф. Радостина Александрова.

Тя означи, че съгласно някои експерти пандемията от КОВИД-19 може да бъде призната за първия образец за заболяването Х. Във всички случаи наученото през последните няколко години ще улесни прекъсването на всяка бъдеща болест Х. " Борбата със SARS-CoV-2 беше бойното кръщение на нови платформи за ваксини, в това число такива, които могат бързо да бъдат пренасочени против други болестотворни сътрудници, докара и до необикновен прогрес в диагностиката на инфекциите ", разяснява вирусологът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР