Болести, изкарани в детските години, може да са свързани с

...
Болести, изкарани в детските години, може да са свързани с
Коментари Харесай

Проучване: Детските болести са свързани с по-висок риск от липса на потомство в зряла възраст

Болести, изкарани в детските години, може да са свързани с по-висок риск от липса на поколение в зрелост, демонстрира ново изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.

Бездетността не е обвързвана единствено с плодовитостта, показват откривателите от Хелзинкския университет. Те са анализирали голям брой обществени, стопански и самостоятелни желания, с цел да схванат за какво някои възрастни в никакъв случай не стават родители.

" Различни фактори водят до увеличение на бездетността в международен мащаб, като отлагането на родителството е забележителен фактор, евентуално увеличаващ риска от насилствена липса на поколение ", изяснява водещият създател Аосин Лю в публикувано прессъобщение.

Екипът, управителен от Лю - по време на проучването постдокторант в Института за молекулярна медицина към университета в Хелзинки, Финландия - се пробва да разбере.

Изследователите изследват данни за повече от 2,5 милиона финландски мъже и дами, родени в интервала сред 1956 година и 1973 година Повечето от тях са в репродуктивна възраст до 2018 година

Учените са се фокусирали върху към 71 500 двойки сестри и съвсем 78 000 двойки братя, при които единият брат или сестра са бездетни, а другият има едно или повече деца.

Проучването открива, че един от всеки четирима мъже от финландските доброволци няма поколение към 2018 година, спрямо 16,6% от дамите. Според данните образованието се обрисува като главен фактор за бездетността, като вероятността финландците с по-ниско обучение да имат деца е по-малка.

Някои болести, изкарани в детството, също по този начин покачват вероятността за липса на поколение в зрелост. При разбора на 414 диагнози от ранния живот 74 в забележителна степен са свързани с това дали детето ще израсне като бездетен възрастен или не.

Около половината от тях са класифицирани като " психично-поведенчески " разстройства, споделя научният екип. Но резултатите се разграничават според от пола - да вземем за пример, шизофренията и история на остра алкохолна интоксикация в детството са по-силно свързани с бездетността при мъжете, в сравнение с при дамите, открива изследването.

Непсихиатрични болести или положения от детството също играят роля за бездетността в по-късен стадий. При дамите затлъстяването, диагностицирано в тийнейджърските години на момичето, само че не по-късно, е обвързвано с високи шансове да не станат майки.

Заболявания, свързани с диабет в детството, както и вродените недостатъци имат по-силни значение да липата на поколение при дамите, в сравнение с при мъжете.

Диагнозите на автоимунни и възпалителни болести в ранна възраст също наподобява покачват риска от бездетност като цяло.

Водещият създател Андреа Гана съобщи, че изследването " проправя пътя към по-добро схващане на това по какъв начин заболяванията способстват за насилствената бездетност и нуждата от възстановяване на интервенциите в региона на публичното здраве ". 

Екипът му признава, че са нужни повече данни, с цел да се дефинира кои хора са били бездетни по собствен избор и кои са били несъзнателно бездетни заради неплодородие или други житейски фактори.

Изследването е оповестено " Нейчър хюман бихейвиър ", добавя Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР