Коренното население марширува в Богота, за да поиска справедливост за убийствата

...
Богота, Колумбия – Хиляди местни протестиращи се събраха в парка
Коментари Харесай

Богота, Колумбия – Хиляди местни протестиращи се събраха в парка Tercer Milenio в сърцето на колумбийската столица, с музика и дим от лагерни огньове, носещи се във въздуха.

Членовете на т. нар. „Минга“ – колективно движение на коренното население – са организирали протести в Богота много пъти преди, но това е първата им демонстрация по време на управлението на левия президент Густаво Петро.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Колумбия поставя нов рекорд в отглеждането на кока, констатира доклад на ООН„Незаконни операции, маскирани като туризъм“: „ВИП“ маршрутите на мигрантите в КолумбияТайната на намаляването на обезлесяването в Колумбия? Въоръжени групикрай на списъка

Тази седмица те пътуваха с просто – макар и настоятелно – искане: да се сложи край на продължаваща вълна от насилие, която засегна непропорционално коренното население в Колумбия, чиито общности се простират в почти всеки регион, от Нарино до Амазония.

Преди основното протестно шествие в сряда демонстрантът Вивиана Герера каза, че макар да подкрепяше Петро на миналогодишните избори, се чувстваше „изключително разочарована“ от липсата на напредък в ограничаването на насилието в родния й регион Каука, който отдавна е фокусна точка на конфликт.

„Всяко правителство трябва да носи отговорност“, каза Герера, член на местната общност на НАСА, пред Ал Джазира от парка, където организаторите във вторник изчислиха, че вече са се събрали повече от 12 000 души.

„Това правителство не е изключение.“


Продължаващо насилие

Петро, ​​който встъпи в длъжност през август 2022 г., обеща да преследва това, което той нарича „пълен мир“ в страна, която все още се бори с последиците от почти шест десетилетия вътрешен въоръжен конфликт.

Неговият план, който включва както военни действия, така и преки преговори с престъпни въоръжени групировки, досега дава смесени резултати.

Шестмесечното прекратяване на огъня с най-голямата останала бунтовническа група в Колумбия, Армията за национално освобождение (ELN), което беше отбелязано като политическа победа през август, се запази до момента.

Но редица неофициални споразумения за прекратяване на огъня с други въоръжени групировки тази година оттогава се сринаха и насилието в селските райони до голяма степен продължава с неотслабваща сила.

Застъпническата група Global Witness наскоро определи Колумбия за най-опасната страна в света за защитниците на земята и екологичните активисти миналата година – и непропорционално голям брой от тези целеви лидери идват от местни общности.

Според статистиката на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), повече от 37 000 души в цялата страна са били засегнати от насилие между януари и септември тази година.

Повече от 43 000 други също са били разселени поради заплахи от въоръжени групи или открити боеве, установи агенцията на ООН. Колумбийската организация за защита на правата на човека Indepaz определя цифрата на изселването повече от два пъти по-висока.

И двете организации обаче са съгласни, че местните общности съставляват приблизително половината от всички разселени или засегнати от насилието, въпреки че представляват само 3,5 процента от населението.

Регионалният местен съвет на Каука (CRIC), една от групите, които организираха Минга, призова за „коренна, социална и народна борба“ срещу това, което определи като „постоянно нарушаване на човешките права“ и убийствата на местни и социални лидери.

„Дойдохме да работим, в голямо събрание, за да подкрепим това правителство в „пълен мир“ и да сформираме пакт за спиране на войната и кръвопролитията“, каза Джо Сауко, високопоставен представител на CRIC, по време на пресконференция във вторник.

„Искаме да подкрепим изход от тази трагична ситуация, който отхвърля насилието.“

Нарушени обещания

Настроението в парка Tercer Milenio беше празнично, а децата тичаха из района.

Членове на коренната гвардия на Колумбия, невъоръжена сила за сигурност, която често се сблъсква с въоръжени групи, действащи близо до местни общности, също стояха на стража на главния вход в центъра на Богота във вторник.

Походът в сряда трябва да съвпадне с уличните демонстрации, свикани от Петро в подкрепа на редица негови законопроекти за реформи, които до голяма степен са в застой в Конгреса. Някои лидери в Minga публично призоваха за подкрепа на администрацията на президента.

Но Едуардо Рохас, който пътува 14 часа с автобус от Амазония, за да участва в ралито, осъди това, което каза, че са фалшиви обещания от Petro.

„Ние избрахме това правителство“, каза той пред Ал Джазира, имайки предвид огромната подкрепа, на която се радваше президентската кампания на Петро сред гласоподавателите от коренното население. „Но това, което ни беше продадено, и реалността на това, което получихме, са две много различни неща.“

Рохас каза, че неговата общност в района на централна Амазония е отбелязала малък напредък в спирането на атаки от престъпни въоръжени групи, които според него набират членове насилствено и извършват изнудване и сексуално насилие.

Все пак той каза, че приемът на Минга в столицата тази година е бил различен от предишните издания. „Посещавал съм десетки Mingas от първия ми като млад през 1971 г.“, каза той. „И често бяхме възприемани като нашественици от националното правителство.

„Както винаги, този път дойдохме с мир. Чувствам, че това правителство знае това.“


„Логистично и социално предизвикателство“

Елизабет Дикинсън, старши анализатор на Андите в мозъчния тръст International Crisis Group, каза, че разочарованието, изразено от Рохас, далеч не е необичайно сред коренното население в Колумбия.

Тя го отдаде отчасти на липсата на комуникация между федералното правителство и гражданското общество. „Начинът, по който „пълният мир“ беше разгърнат, беше много отгоре надолу“, каза Дикинсън пред Al Jazeera.

„И в някои отношения това не е имало пряко въздействие върху селските общности. Прилагането на програми за сигурност в тези региони също е огромно логистично и социално предизвикателство.“

Дикинсън каза също, че е имало погрешни стъпки. „Беше стратегическа грешка за правителството да предостави широко прекратяване на огъня по-рано тази година без сериозни отстъпки от страна на въоръжените групи“, каза тя.

„И престъпните организации се възползваха от това, като се окопаха и укрепиха присъствието си, вместо да обезоръжат.“

Въпреки това, за Рохас маршът тази седмица е шанс да се съсредоточи общественото внимание в Колумбия върху насилието, пред което са изправени местните общности. „Правителството трябва да изпълни това, което обеща“, каза той. „И ще продължа да посещавам Mingas, докато не го направят.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР