Богословският факултет на Софийския университет завтора година приема студенти в

...
Богословският факултет на Софийския университет завтора година приема студенти в
Коментари Харесай

Професор стана студент по църковен мениджмънт

Богословският факултет на Софийския университет за

втора година приема студенти в неповторимата компетентност.

66-годишният проф. Евгений Сачев постоянно влиза в Богословския факултет на Софийския университет. Особено през последната година. Проф. Сачев е дълготраен учител в няколко университета, в това число и в СУ, лекар на икономическите науки, лекар по социология и основател на цяла просвета - културономия, откривател на културното историческо завещание и специалист по сигурност като някогашен боен.

В Богословския факултет обаче проф. Сачев е студент. Учи магистратура в най-новата компетентност “Църковен мениджмънт ” дружно с още над 40 души. Остава му още една образователна година, с цел да се дипломира.

“Това ми е

седма

магистратура

Докато учи човек, се усеща вечномлад. Това поддържа духа ми. Хубавото е, че сътрудниците ми в тази компетентност са осъзнали своето място и знаят какво желаят да реализират ”, споделя проф. Сачев, който е татко на зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

Когато отива да се запише през предходната година, проф. Сачев се подрежда почтително на опашката, с цел да мине през събеседване с преподавателите. Сред чакащите обаче има доста негови студенти от Софийския университет, които го разпознават. Някои допускат, че ще преподава, и се учудват, че ще седне на банките до тях. Предлагат му да мине по-напред на опашката.

“Момичета и момчета, тук съм един от вас, няма да минавам начело ”, споделил професорът и изчакал реда си за изявлението за приема.

“Оттогава е измежду най-прилежните студенти ”, споделя ръководителят на икономическия екип от преподаватели в магистърската стратегия “Църковен мениджмън ” " - доктор Асен Ангелов, който е някогашен шеф на Агенцията по заетостта и иподякон на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Всъщност самодейността за основаването на най-новата компетентност е на Ангелов, а дядо Антоний го поддържа в това начинание и персонално се ангажира с програмата. Нещо повече - той е измежду лекторите и всички студенти ще могат персонално да се срещнат с него, до момента в който се образоват.

“Имах среща с курса предходната година. Това са хора с религия в сърцата и богословски знания. Мотивирани са и знаят какво желаят да реализират. Тази компетентност има за цел да ограмоти студентите в чисто икономически аспект, а тези които са грамотни икономически - да се срещнат с богословието ”, споделя митрополит Антоний.

“Студентите могат да употребяват познанията си и в други сфери, тъй като акцентът е стопанската система и стопанското ръководство. Тази компетентност е потребна за свещениците, църковните чиновници и хората от настоятелствата на храмовете, както и на неспециалистите, които се образоват в теология, вяра и свещенодействие. Извън духовната част

църквата е

една доста

комплицирана

икономическа

система

Лесно може да се съпостави с огромните корпорации, и даже с ръководството на една страна. Тези, които могат да ръководят църквата, могат да ръководят и страната ”, споделя преподавателят доктор Асен Ангелов. Категоричен е, че образованието в магистърската стратегия дава опция за реализация както в системата на църквата, по този начин и в бизнеса и държавната администрация.

Идеята на образованието по църковен мениджмънт е по-доброто ръководство на стопанските действия в духовния живот, само че и религиозно образование на тези, които са положителни мениджъри или чиновници в държавната и общинските администрации.

Преподават свещеници, само че и икономисти като доктор Петкан Илиев, доцент Даниела Илиева от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, която е шеф и на фондация “Право ”, доктор Мартин Иванов от Българска академия на науките, новият декан на Богословския факултет доцент Ивайло Найденов, ръководителят на програмата доцент Павел Павлов и доста други.

Освен счетоводство, ръководство и други стопански дисциплини студентите виждат църковния мениджмънт и на процедура с визити на храмове и енории, където системата работи.

“Срещнах студентите с висши духовници, които директно ръководят храмове и епархии. Посещаваме на място разнообразни начинания на църквата, с цел да могат да се срещнат и с компликациите ”, споделя Асен Ангелов.

Занятията са като полемики сред преподаватели и студенти, а графиците се вършат по този начин, че да са комфортни на всички, тъй като доста от признатите пътуват от цялата страна, с цел да учат.

Едната магистърска стратегия е за експерти теолози. Те учат стопанска система един учебен срок и се дипломират. Другата стратегия е за неспециалисти, които учат 2 години. Първата година учат вяра, теология и църковно дело, а втората стопанска система и връзката сред двете, с цел да има по-добро ръководство.

компетентност

се радва на

огромен интерес

през предходната година, а преподавателите са уверени, че искащите да се образоват през тази ще са още повече. Приемът на документи за претендентите е до вторник, 24 септември.

Студентите се интересуват най-вече от това по какъв начин да оказват помощ на хора в потребност и по какъв начин да построяват амбициозни капиталови планове в системата на църквата. Изучават се дисциплини като “Организация и финансиране на милосърдна активност ”, “Библейски основи на християнското предприемачество ”, “Модели за връзка в нецърковна среда ”, “Компютърно счетоводство ”, “Маркетинг на църковните действия ”, “Организация и ръководство на поклонничеството ”, “Дякония ” (Социално служение), “Европейски стратегии и планове ”. Всъщност образованието по последната е едно от най-важните, тъй като по разнообразни фондове могат да се реставрират и ремонтират храмове или да се построяват социално-икономически действия към църквата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР