Богатите държави започнаха да изнасят дизеловите си автомобили към по-бедните

...
Богатите държави започнаха да изнасят дизеловите си автомобили към по-бедните
Коментари Харесай

30 000 стари дизелови коли са внесени в България за година

Богатите страни започнаха да изнасят дизеловите си коли към по-бедните страни в Централна и Източна Европа. Повече от 350 хиляди остарели дизелови коли са импортирани в Полша през предходната година, а други 30 000 в България, написа EuroNews, цитирайки данни на неправителствената организация Transport&Environment.
Тази наклонност поражда опасения измежду специалистите за задълбочаване на казуса в бъдеще, защото от ден на ден градове в Западна Европа не разрешават дизеловите коли.
По-голямата част от колите, които отиват в Полша, са от Германия, където няколко града вкараха ограничавания за дизеловите коли. Такива са въведени и в някои градове в Холандия, Белгия и Италия.
През май Хамбург стана първият град в Германия, който вкара ограничавания за дизелови коли, а образецът бе последван от Берлин и Франкфурт. Париж, Мадрид, Осло, Амстердам и Атина оповестиха сходни ограничения.
Според специалистът по качеството на въздуха от T&E Юлия Полисканова "мръсните " коли от Западна и Северна Европа ще наводнят централната и източната част на Стария континент. Полша към този момент е с едни от най-високите стойности на замърсяване на въздуха в Европа и това води до повече от 43 хи. смъртни случая на година.
"Правителствата би трябвало да спрат да изнасят това замърсяване ", споделя Йенс Мюлер от Transport&Environment. По думите му проблемите с манипулирането на тестванията за нездравословните излъчвания от автомобилните производители не би трябвало да бъдат подминавани. Всички жители на Европейски Съюз имат еднообразно право да дишат чист въздух ", безапелационен е той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР