Богатите държави в Европа пренасят своя проблем със замърсяването на

...
Богатите държави в Европа пренасят своя проблем със замърсяването на
Коментари Харесай

За година Западна Европа е внесла 30 000 стари дизелови автомобила в България

Богатите страни в Европа " придвижват " своя проблем със замърсяването на въздуха към по-бедните такива в Централна и Източна Европа, настояват от EuroNews в своя обява, базирайки се на формалните данни на неправителствената организация Transport & Enviroment.

Според изчисленията през предходната година над 350 000 дизелови коли са влезнали в Полша от западноевропейски страни. Други 30 000 са били импортирани в България.

В същото време анализатори предизвестяват, че този проблем в Централна и Източна Европа може да се задълбочи с все по-сериозните ограничавания при дизеловите коли в развитите огромни стопански системи на континента.

Данните демонстрират, че по-голямата част от тези коли отиват в Полша от прилежаща Германия, където няколко града към този момент вкараха ристрикции в тази посока. Другата част от колите идват от Белгия, Холандия и Италия.

През май месец Хамбург стана първият немски град, който вкара ограничавания за дизеловите коли, а след него към същото пристъпиха Берлин и Франкфурт. Париж, Мадрид, Осло, Амстердам и Атина оповестиха сходни ограничения.

" Заради неналичието на сходни ограничавания в Централна и Източна Европа, " мръсните " коли от Западна и Северна Европа ще наводнят този район, защото страните там към този момент са подхванали ограничения, с цел да се отърват от тях ", разяснява Юлия Полисканова, която е специалист по качеството на въздуха.

Данните демонстрират, че Полша към този момент е измежду страните на континента с най-сериозно замърсяване на въздуха, което от своя страна е причина за над 43 000 смъртни случая на година.

" Правителствата би трябвало да спрат да изнасят това замърсяване ", счита Янс Мюлер от Transport & Enviroment.

" Тези проблеми водят до всеобщо манипулиране на тестванията за нездравословните излъчвания, провеждани от автомобилните производители, а тези пропуски би трябвало да бъдат поправени, не да се замитат под килима ", добавя той и приключва: " Всички европейски жители имат равно право да дишат чист въздух. ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР