Богаташът-цареубиец срещу консервативната носталгичка: двама кандидати останаха на финала в

...
Богаташът-цареубиец срещу консервативната носталгичка: двама кандидати останаха на финала в
Коментари Харесай

Сунак или Тръс: кой държи по-добрите карти в битката за Даунинг стрийт 10


Богаташът-цареубиец против консервативната носталгичка: двама претенденти останаха на финала в борбата за Даунинг стрийт 10. Риши Сунак или Лиз Тръс има повече шансове да наследи досегашния английски министър председател Борис Джонсън?

Докато английският парламент излиза в лятна почивка, ожесточената борба за правоприемник на Борис Джонсън в Консервативната партия навлиза в последния си рунд. Около 150 000 членове на партията ще би трябвало да решат ребуса. Те обаче не са изключително представителна извадка от обществото - множеството от тях са бели мъже над 65-годишна възраст, които живеят в богатия британски юг.

Претендентите имат едвам няколко седмици да убедят тези хора в идеята си - изборът ще бъде изработен на 5-и септември. Партията в този момент се нуждае от достоверни консерватори, които ще работят по тъкмо противоположния метод на – най-малко що се отнася до честността и спазването на законите. От друга страна са нужни и политици, които поддържат Брекзит, смъкват налозите и евентуално могат да печелят избори - като Борис Джонсън. Битката е сложна, не без интриги и разкрития. Всичко е разрешено в тази конкуренция на политически противници от един и същи лагер.
Редакцията предлага
Риши  Сунак , богаташът- цареубиец

Именно оставката на финансовия министър Риши Сунак даде начало на рецесията, която приключи със свалянето на Борис Джонсън от власт. Точно това е и най-големият му проблем в този момент - цареубиецът нормално е държан виновен за закононарушението си. Освен всичко, сантименталното прощаване на Джонсън с Народното събрание сподели, че макар безкрайните кавги, които го заобикаляха, торите не престават да са привързани към мъжа с рошавата руса коса, възторжения оптимизъм и подстрекателската изразителност.

Риши Сунак, въпреки това, е по-скоро обичаен политик, поддържан и виновен. Син на богато семейство с индийско родословие, Сунак се е фиксирал в премиерския пост от дълго време. Кампанията му “Готови за Риши ” беше подготвена, когато моментът за борба настъпи. Даже изглеждаше прекомерно професионално направена. 42-годишният реакционер, който натрупва благосъстоянието си на финансовите пазари, е женен за щерка на семейство индийски милиардери. Парите не са проблем в неговото семейство.

Торите несъмнено поддържат богатите, само че въпреки всичко би трябвало да се чака най-малко да се преструват на скромни и близки до народа. Риши Сунак постоянно не се оправя с това. Един образец: неотдавна се появи на строителна площадка с обувки за над 500 евро, а преди този момент театралничи на бензиностанция с взета назаем от служител на супермаркет дребна кола, за да разпространява държавната отстъпка за гориво. Опитите на оксфордския ученик да се показа като човек от народа, който схваща какъв брой съществено е, постоянно се провалят. Не му оказва помощ изключително и фактът, че брачната половинка му е плащала ниски налози – сходно на доста други свръхбогати хора в Обединеното кралство.

Риши Сунак със брачната половинка си Акшата Мърти

От друга страна поддръжниците му са удовлетворени от финансовите политики, които вкарва Риши Сунак. В момента задачата му е да резервира държавния дълг постоянен и да не дава обещание понижаване на налозите, за което няма надлежно финансиране. След 12-годишно консервативно ръководство с дълбоки съкращения на обществените разноски и недофинансирана система на опазване на здравето, както и при идно нарастване на заплатите в обществения бранш и предстояща инфлация от 11%, опциите за спомагателни икономии са дребни. Сунак също приканва към нерешителност. Той е претендентът на тези от торите, които чакат от своите политици честност и известна досада – безспорната диаметралност на шоумена Борис Джонсън.

Лиз  Тръс , консервативната  носталгичка

За разлика от съперника си, външната министърка Лиз Тръс не напусна кабинета на Борис Джонсън до самия край. Поддръжниците на досегашния министър председател измежду редиците на торите правят оценка този факт и това дава ясна преднина във вътрешнопартийните изследвания на 46-годишната Тръс.

От друга страна, тя от дълго време показва амбициозност. Месеци наред Тръс забавлява британците с професионалните си фотографии - с кожена шапка на Червения площад в Москва или пък с военна униформа пред танк. Визуалните прилики с идват малко допълнително даже на най-консервативните.

Тръс е подготвена на всичко, с цел да увеличи доверието към себе си измежду ядрото на партията. Тя дава обещание понижаване на налозите с 30 милиарда паунда и твърди, че те ще се финансират сами, тъй като ще подтикват растежа. Това значително съответствува с вижданията на торите, които се възприемат като партия на ниските налози и се опълчват на държавната интервенция. Така Тръс сбъдва фантазиите на мнозина, които желаят да се върнат към идеалите на Маргарет Тачър. Лиз Тръс е претендентът на торите носталгици.

Освен че се нарежда като консервативна жена за образец, външната министърка има и своите негативи. Лиз Тръс несъмнено не е от твърдото ядро на Консервативната партия, поради че като млада тя даже е била поддръжничка на либералите. И още по-лошо, в акцията за тя се разгласи в поддръжка на участието в Европейски Съюз. В резултат на това в този момент тя се показва като изключително гневен последовател на Брекзит и дефинира тогавашната си политика като неточност. Защото единствено най-твърдите поддръжници на Брекзит имат късмет в партията.

Подражава ли Тръс на Маргарет Тачър?

Наричат я " ръчна граната "

Противниците на Тръс обаче се съмняват в компетентността ѝ, като образец за това, съгласно тях, е тирада, която министърката държа на конференция на партията през 2014 година. Тогава Тръс обеща да отвори “пазарите за свинско месо ” по време на пътуването си до Китай, а в това време подлагаше на критика британците, че ядяли прекалено много вносно сирене. 

Списъкът със странните ѝ неточности е даже по-дълъг. Така да вземем за пример след експлоадирането на външната министърка прикани английските доброволци да се борят за народна власт там. След като министърът на защитата възрази, тя трябваше да си върне думите обратно. Говори се, че чиновниците на Лиз Тръс скрито я назовават " човешка ръчна граната ". Където и да се появи, тя основава безпорядък, споделят съперниците ѝ. От друга страна, нейните поддръжници настояват, че тя е ефикасна и пробивна като патрон. Сега членовете на Консервативната партия би трябвало да решат кое е вярното пояснение.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР