Боевете в Донбас набират сила. Украинският военен министър Алексей Резников

...
Боевете в Донбас набират сила. Украинският военен министър Алексей Резников
Коментари Харесай

Боевете в Донбас набират сила

Боевете в Донбас набират мощ. Украинският боен министър Алексей Резников изрази вяра, че ще могат да въоръжат един милион бойци в подготовка за нова дълга фаза на войната с Русия.

В Донбас украинците се борят с проруските сепаратисти в град Рубежное и са спрели напредването на механизирана колона на западните подстъпи към Северодонецк. Местните управляващи оповестяват за починали и ранени цивилни при съветски обстрел в Донецка, Харковска и Луганска област.

Заместник-командирът на батальона " Азов " Святослав Паламар прикани Съединените щати да оказват помощ за евакуирането на към 600 ранени бойци от завода " Азовстал " в Мариупол.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че не престават сложните, по думите му, договаряния за евакуиране на военните от Мариупол. Той разгласи също, че украинските сили напредват в Харковска област, като са си върнали шест обитаеми места:

" Никой не може да предвижда какъв брой дълго ще продължи тази война. Но украинските въоръжени сили вършат всичко по силите си, с цел да прогонят съветските нашественици ", сподели Зеленски.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова от своя страна заяви, че приготвя 41 каузи по обвинявания във военни закононарушения против съветски военни.

Вчера съветски боец бе изправен пред украински съд за първи път от началото на войната.

Министърът на защитата на Съединените щати Лойд Остин е призовал съветския си сътрудник Сергей Шойгу неотложно да предприеме дейности за преустановяване на огъня в Украйна. Това е първият им диалог от началото на войната.

Европейски Съюз и страните от Г-7 показаха мощна поддръжка за Украйна. Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел даде обещание спомагателни 500 милиона евро за военна помощ, а съгласно немското списание " Шпигел " финансовите министри от Г-7 имат намерение да дават към 30 милиарда евро на Киев.

Москва ще вземе ограничения, в случай че НАТО разположи нуклеарни сили и инфраструктура наоколо до границите ѝ, съобщи съветският заместител външен министър Александър Грушко. Русия няма враждебни планове към Финландия и Швеция, само че и не вижда " действителни " аргументи двете страни да се причислят към НАТО, сподели още Грушко.

Същевременно Русия разгласи, че стопира износа на ток за Финландия с претекста за липса на заплащания от финландска страна за към този момент доставена сила през май. Решението идва ден откакто Хелзинки разгласи, че желае да се причисли към НАТО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР