Бодигард от НСО ще бъде проверен дали е издал маршрута

...
Бодигард от НСО ще бъде проверен дали е издал маршрута
Коментари Харесай

След покушението срещу Гешев: Проверяват бодигард от НСО за маршрута

Бодигард от НСО ще бъде тестван дали е издал маршрута на основния прокурор, твърди „ Телеграф “ от следствието.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година сподели през вчерашния ден, че протоколът за взаимоотношение сред службите е спазен и сега нямало данни да е изтекла информация, само че „ това се ревизира “.

По думите му имало доста разновидности да бъде проследен маршрутът на автомобила. „ Изследваме всички благоприятни условия “, сподели вътрешният министър. Той съобщи още, че има обвинени, само че по-късно следователят и представител на Национална следствена служба Мариан Маринов от мястото на гърмежа край самоковското с. Ковачевци отхвърли да има такава информация. „ На този стадий не мога да кажа, че има обвинени “, отсече Маринов.

Следователят увери, че е обследван всеки сантиметър от епицентъра на гърмежа във вилна зона Ярема. Извършен е оглед на цялата околност и на автомобила, в който е пътувал обвинител №1.

“Бригада от специалисти обследва цялото асфалтово покритие към епицентъра, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и материални доказателства за взривно вещество. Назначена е експертиза, която ще покаже типа на взривното вещество, количеството, тротиловия евивалент и вероятно произхода - страната, от която е закупено. Извършен е оглед и на автомобила на основния прокурор “, изясни още Маринов. На място беше изработен и следствен опит, с цел да се види накъде е била ударната вълна от гърмежа.

По делото за опита за нападение най-вероятно ще бъдат привлечени интернационалните специалисти за правене на експертизите в хода на следствието, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева.

„ Много неща бяха открити - железни, дървени и пластмасови частици и даже камъчета. Всичко, което допуска съществуване на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от движимостите лица. Има и елементи от сачми “, сподели още следовател Маринов. Иззети са и елементи от дървета, по които има провали.

„ Взривната примес, употребена против кортежа на Гешев, е самоделна и е изготвена от изключителен профе-сионалист “, изясни зам.главният прокурор и началник на Национална следствена служба Борислав Сарафов, преди да влезе в Министерски съвет. Според него причинителят е имал образен контакт с колата, само че самата бомба е взривена по електронен път, посочи той. " Бомбата се е взривила с момента, в който автомобилът на Гешев се е изравнил с нея ", твърди зам.главният прокурор. Взривната вълна е предходна около предния десен фар на автомобила и предния похлупак. „ Обикновен жител нямаше да бъде жив, бронираната кола и случайността са избавили живота на пасажерите. Това изрично е опит за ликвидиране ”, сподели още Сарафов и уточни: " Тук е наранена държавността и една институция ". 

Главният прокурор направи първи формален коментар след случая. В профила си в Туитър той написа през вчерашния ден: „ Благодаря на основните прокурори на всички страни, които поддържаха българската прокуратура. Адмирации към всички сътрудници, магистрати от цялата страна, които в днешния ден демонстрираха единение и опазиха независимостта на правосъдната власт! “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР