Бобът е едно от най-популярните варива в националната ни кухня,

...
Бобът е едно от най-популярните варива в националната ни кухня,
Коментари Харесай

Как се готви червен боб?

Бобът е едно от най-популярните варива в националната ни кухня, а това не е особено единствено за нашите кулинарни желания. Това културно растение се отглежда в разнообразни сортове и типове. Червеният фасул е една от разновидностите на варивото. Той е съвършен артикул, който е доста добър за диетично хранене и за подготвяне на разнородни гарнитури.

Червеният фасул е препоръчван при вегетарианска диета, защото е богат на протеини и обезпечава този значим детайл на храненето, който липсва на хората, отказали се от месо и месни артикули. Към него прибавяме витамините, фибрите, минералите като калия и цинка, с цел да добием визия за артикул, който ни дава отбрана против сърдечно-съдови проблеми, а веществото аргенин го прави подобаваща храна за диабетно болните.

При нарушавания на сърдечния темп и атеросклероза аленият фасул е подобаваща храна за диетата на болните. Може да се дава и на деца, защото се усвоява от човешкия организъм на 75 %.

Приготвянето му не лишава доста време, в случай че се прави вярно, без значение от обстоятелството, че бобът е вариво, което се вари дълготрайно, с цел да стигне до стадий на подготвеност.

Има разнообразни способи за приготвянето на червен фасул. Най-популярният е да се накисне бобът от предходната вечер преди готвенето му. Това понижава доста времето, което му е належащо, с цел да се свари. Накисването става като бобът се почиства, измива и слага в бездънен съд, а след това се залива с вода в съответствие 1:3, т.е. една чаша фасул примерно се поставят 3 чаши вода. Бобът би трябвало да кисне към 12 часа, само че не повече от 15 часа, с цел да не ферментира.

Колко време и по какъв начин се готви червен фасул, който авансово е бил наквасен?

 Постен червен фасул Снимка: Yordanka Kovacheva

След като бобът е прокиснал нужното време, той се отцежда от водата и се слага в съда, в който ще се вари. Слага се вода да се покрият зърната и откакто заври се оставя към 10 минути. След това водата се отцежда, сипва се студена вода съгласно плътност, която е нужна за ястието и се оставя да заври. Вари се към 1 час до подготвеност. Ако не е наквасен авансово, времето за сваряване се удължава съвсем 2 пъти.

На аления фасул не се поставя сол по време на термичната обработка, това се прави директно преди да бъде махнат от огъня.

Колко време и по какъв начин се готви червен фасул, който авансово не е бил наквасен?

Бобът без авансово накисване също може да се подготви по-бързо с някои техники. Така сварен, аленият фасул е подобаващ за салати и гарнитури.

Изчистеният и почистен фасул се слага в тенджера и се налива вода в съответствие 3:1, като се повтарят стъпките, като при боба с накисване. След промяната на водата, се налива същото количество и се вари към 1-1.5 часа до цялостното му сваряване. Накрая се осолява с лъжичка сол. След изключване на котлона, бобът се отцежда от водата. Ако се вземе в ръка и се натисне, той е мек, елементарно се смачква при напън.

Свареният по този метод фасул е подобаващ както за бобена салата, вкусна фасул супа, по този начин и за пюре от фасул, като гарнитура към месо. Пюрето става и за заряд на пайове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР