БНТкадър: БНТСемейство български мореплаватели се отправиха днес на ново пътешествие.

...
БНТкадър: БНТСемейство български мореплаватели се отправиха днес на ново пътешествие.
Коментари Харесай

Българско семейство обикаля Европа през реки и морета

БНТ

кадър: Българска национална телевизия

Семейство български мореплаватели се насочиха през днешния ден на ново странствуване. Този път те ще обиколят Европа по вода. Ще минат по реки и морета, като най-далечните точки са делтата на Дунав и Париж. По проект пътешествието би трябвало да продължи две години.

Пътешествието на Васил и Сърница Василеви стартира от Козлодуйския бряг. За него са се подготвяли 4 години. Толкова време е лишило построяването на 11-метровата им лодка в Чепеларе и техническите й тествания.

На борда й обаче имат друга задача - да проучат водните граници на Дунав и да оказват помощ за развиването на речния туризъм у нас.

" Има толкоз археологически, исторически, културни забележителности, които е грехота да не се покажат ", сподели Сърница Василева.

Освен Дунав, те ще прекосят и реките Рейн, Рона и Лоара.

С моторната лодка Ойя пътешествениците ще изминат над 8 хиляди км, а пред очите им ще се редуват спиращи дъха гледки.

" Освен свободата това, което яхтата ти дава е природата, духа на природата, част от себе си и част от света. Никога няма момент на досада. Моята брачна половинка ми е боцман. Когато плаваме нощем ще вършим вахти, спиш на части по 4 часа ", споделя Васил Василев.

Част от екипажа са екскурзоводите Марина и Дилян.

" Все едно да бъдеш на каравана, единствено че на вода ", споделя Марина Николова.

Сред ветроходните достижения на семейство Василеви са експедиции в Черно, Мраморно, Егейско и Средиземно море, както и в Атлантическия океан. Пазят безчет мемоари от 27 страни, които са посетили до момента. А най-дългият им престой в открити води е година и седем месеца.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР