БНТкадър: БНТСателитно селище на Плиска беше открито неочаквано по трасето

...
БНТкадър: БНТСателитно селище на Плиска беше открито неочаквано по трасето
Коментари Харесай

Неподозирано селище, сателит на Плиска откриха край Белоградец

БНТ

кадър: Българска национална телевизия

Сателитно населено място на Плиска беше намерено ненадейно по трасето на газопровода " Балкански поток ". Археолозите са сюрпризирани да разкрият болярски жилища от X век, а също и повтаряне на градоустройствения модел на Плиска.

Земята тук от много време е земеделска. И да попаднат на следите им е огромен късмет.

Тук в полето на Белоградец стартира да се разкрива огромно населено място от X век с болярски жилища - огромна изненада за учените, които изобщо не са предполагали за съществуването му.

Сградата е била огромна, с двулицева зидария, стените са необятни повече от метър.

гл. ас. доктор Андрей Аладжов - началник на археологическите изследвания : Това значи, че постройката е с внушителен темперамент, което се удостоверява освен от дебелината на зидовете, само че и от хоризонталните плочи, които в действителност са вътрешната настилка на пространствата. Освен това открихме елементи от водопроводни тръби.

Луксът сигурно не им е непознат. Освен фина и скъпа керамика, археолозите откриват и част от златни обици.

гл. ас. доктор Андрей Аладжов : Орнаментирана с доста комплицираната технология на гранулирана декорация. Това е сходно на някои от известните висулки от преславското богатство.

До болярското жилище археолозите разпознават землянките на обслужващия личен състав.

гл. ас. доктор Андрей Аладжов : Ние на смешка я назоваваме фурната на обекта - в тази част има основи за хромели - това са камъните, които са мелили житото и се приготвяли брашното за хляба.

Помещение на обслужващия болярите личен състав, въглищата са от последната манджа, направена тук.

Болярското жилище заема най-високата част от платото, откъдето се вижда цялото населено място.

гл. ас. доктор Андрей Аладжов:  Един тип управлява останалата част от долината, която се развива към двете реки.

Досега считахме, че Плиска има две сателитни селища, по този начин да кажа - укреплението при Кабиюк и укреплението при село Стан, само че в напълно непосредствена непосредственост до Плиска, на към 10 км. открихме един напълно нов селищен център.

гл. ас. доктор Андрей Аладжов  - Можем да кажем, че сме разкрили едно ново сателитно населено място на първата българска столица Плиска, което през X век се трансформира в много богато населено място.

Краят на селището въпреки всичко е кротичък, опустяло откакто жителите му са го напуснали.

гл. ас. доктор Андрей Аладжов:  По същите съображения, по които и Плиска е била изоставена при започване на XI век. Т.е. това са номадските племена, които почват нахлуват от север и в действителност популацията се укрива по планинските замъци.

Макар напъните по избавителните разкопки да са допълнително, учените са безпределно удовлетворени от шанса да проучат тази незнайна част от българската история.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР