БНТДа отпадне таксата задължения към обществото от фактурите за ток

...
БНТДа отпадне таксата задължения към обществото от фактурите за ток
Коментари Харесай

Бизнесът иска отмяна на таксата задължения към обществото в сметките за ток

БНТ

Да отпадне таксата " отговорности към обществото " от фактурите за ток на бизнеса и на битовите клиенти. За това упорстват от работодателските организации. Предложението е част от плана за цялостна промяна в енергетиката, които промишлеността ще показа пред премиера Бойко Борисов. Причината - продължаващите скокове в цените на тока на борсата.

Цялостна промяна в енергетиката желаеха работодателите, предвиждаща преустановяване на държавната помощ за американските централи в Маришкия басейн, цялостна либерализация на електроенергийния пазар и излизане на битовите клиенти на свободния пазар. И не на последно място - всички държавни енергийни сдружения да се листват на борсата.

Според бизнеса единствено по този метод може да се овладеят скоковете в цените на тока за промишлеността, които в края на предходната година минаха психическата граница от 300% нарастване по отношение на тока за бита.

От КЕВР не са съгласни с претекста, че средства от добавката влизат във Фонд " Енергийна сигурност ", който компенсира загубите на НЕК поради наложителното изкупуване на скъпия ток от двете централи в Маришкия басейн - АЕ И Европейски Съюз и " Контур Глобул ", продаван по-късно на битовите консуматори по занижени цени.

Шефът на КЕВР заяви още, че до 30 януари ще е подготвен анализът на електроенергийната борса, който би трябвало да покаже дали има злоупотреби на свободния пазар на ток. До дни би трябвало да са подготвени и резултатите от инспекцията в трите електроразпределителни сдружения дали правилно са отчитали тока.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР