БНТАко Брюксел има съмнения, свързани с върховенството на закона или

...
БНТАко Брюксел има съмнения, свързани с върховенството на закона или
Коментари Харесай

Край на еврофондовете за страни без евростандарти?

БНТ

Ако Брюксел има подозрения, свързани с върховенството на закона или корупция в някои от държавите-членки, той ще може да стопира, понижава или лимитира достъпа до финансиране от Европейски Съюз. Държавите от Европейския съюз ще са длъжни да показват, че добре ръководят парите, които получават от европейските фондове и финансирането е предпазено от измами. Това сподели в Брюксел еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер на конференция за финансовата рамка на Европейски Съюз за интервала от 2021 до 2027 година.

Получаването на евросредства да бъде обвързано със спазването на правилата на правовата страна. Това предложение залегна в многогодишната финансова рамка, която Европейската комисия показа през май. Йотингер разяснява през днешния ден, че доста държи на този инструмент, тъй като по този начин ще се лимитират злоупотребите с евросредства в страни, в които има проблеми с върховенството на закона. Засега такива са Полша и Унгария, а в бъдеще евентуално и Румъния.
Гюнтер Йотингер - еврокомисар по бюджета: Предложението за обвързването сред европейското финансиране и спазването на правилата на правовата страна е доста значимо за мен и ще се боря за него. В момента то се преглежда дружно с цялата многогодишна финансова рамка от Народното събрание и съвета.
Ако предлагането бъде признато Европейският съвет ще може в бъдеще да лишава, да стопира или да понижава средствата от еврофондовете за проблематични страни. За това ще е належащо не единогласие, а квалифицирано болшинство. Йотингер изясни, че по този метод отпада опцията сходни решения да се блокират от засегнатите страни. Комисарят по бюджета упорства многогодишната финансова рамка да бъде призната от Европарламента още преди изборите следващата година. За да стане това допустимо тя би трябвало да бъде утвърдена и от европейските водачи. Най-вероятно това ще стане на срещата на върха през декември.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР