БНР Над 13 000 са секциите на територията на България. От

...
БНР
Над 13 000 са секциите на територията на България. От
Коментари Харесай

Проблеми с машините за гласуване в някои секции

 БНР Над 13 000 са секциите на територията на България. От тях машини за гласоподаване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две.  Проблеми с устройствата обаче се появиха още при започване на деня в редица области.

В област Стара Загора една от секциите в община Николаево минава към гласоподаване с хартиени бюлетини. Причината е, че машината не е сработила.  Всички 508 секции в 27 старозагорски многомандатен избирателен район са отворили в точния момент. В една от секциите в община Николаево е зародил проблем, заяви заместник-председателят на РИК Теодора Крумова.

" Машината изобщо не потегли. Има към този момент протокол на техника, който удостоверява, че машината няма да тръгне. Там следва прекосяване на хартиено гласоподаване ".

В Пазарджик изборите протичат при ниска изборна интензивност.  Засега единствено една секция в региона мина на хартиено гласоподаване, поради щета в машината. 

Отстранен е проблем с машина за гласоподаване в секция в чепеларското село Хвойна.  Сигналът за него е получен от СИК, откакто отпечатването на нулевия протокол е спряло преди да се появи цялата информация. Началото на гласуването в секцията в селото е забавено с към 30 минути. Проблемът е решен след намесата на механик. Вотът протича обикновено. 

Проблеми с машините има и в две секции на Русенско - в Русе и в село Басарбово.

Още с началото на изборния ден в 7.03 ч в 38-ма секция в Русе стана ясно, че има проблем с машината. Устройството не отчиташе вота за народни представители и не отпечатваше квитанция за направения избор. След като беше извикан механик, той се свърза както с екипа в Русе, по този начин и с централата на " Сиела Норма ". След поредност от инструктажи да се извади батерията, да се тества принтиращото устройство, да се рестартира целия апарат, оказа се, че има софтуерен проблем. Проблемите с машината продължиха повече от час, до момента в който от Районната изборна комисия разрешат гласуването на премине на хартиени бюлетини.

В област Ловеч в две от 176-те изборни секции, в които през днешния ден се гласоподава машинно устройствата не работят. В едната от тях, в ловешкия квартал " Гозница “, ще се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини след координиране с ЦИК. Председателят на РИК Валентина Недялкова заключи: 

" Имаме проблеми със стартирането на машината в една секция в Ловеч, в която  категорично машината не може да бъде стартирана, тъй че започнахме процедура по прекосяване към гласоподаване с хартиени бюлетини.  Проблем имаме и в Борима, където също една от машините не работи,  само че там машините са две, тъй че се гласоподава сега. "

С проблеми и напрежение стартира изборният ден в област Велико Търново. Районната изборна комисия чака решение на ЦИК в една от секциите в Горна Оряховица да се премине към гласоподаване напълно с хартиени бюлетини.  Проблемната машина е в 36-а секция, а техникът не е съумял да в профил казуса. Предстои да се пристъпи към хартиени бюлетини, което основава напрежение пред секцията, има доста смени в последния миг в секционните комисии при започване на изборния ден, съобщи ръководителят на РИК Николай Илиев: 

" Машината не е тръгнала, въобще не е спяла да бъде стартирана. Имаше много неявили се членове на комисии, които успяхме да запълним и съвсем на всички места, мисля че комисиите работят в цялостен състав “. 

Проблем има с достъпността на болничната секция в регионалната болница във Велико Търново. До нея се стига през 21-о стъпала, което я прави недостъпна за пациентите, уточни ръководителят на секцията Валентина Димитрова: 

" Преодоляваме с помощ от нас, с помощ от медицинския личен състав. Няма различен вид към този момент “.  

Във врачанското село Малорад гласуването стартира с хартиени бюлетини заради нередовност на машината. 

В една от секциите в Оряхово няма ток, което също попречва машинния избор. В секцията вота си би трябвало да упражнят 857 гласоподаватели. 

В област Перник са разкрити общо 269 секции. За малко бе прекратено гласуването в секция № 2 в град Радомир, оповестиха от Районната изборна комисия в Перник. Разпечатките от машините били бледи, а техникът не е съумял да в профил казуса. Преди 10 ч. обаче казусът беше отхвърлен и машинното гласоподаване – възобновено. Това се случи след посещаване на втори механик. Техници са изпратени и в една от секциите в Перник, където пък се появил проблем с принтирането. В 157 секции на територията на област Перник се гласоподава машинно. Изцяло с хартиени бюлетини е вотът единствено в община Ковачевци, защото там няма секция с повече от 300 гласоподаватели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР