БНРфото: pixabay.comМеждународен екип учени е открил присъствието на фосфин, газ

...
БНРфото: pixabay.comМеждународен екип учени е открил присъствието на фосфин, газ
Коментари Харесай

Учени откриха потенциални признаци на извънземен живот на Венера

БНР

фото: pixabay.com

Международен екип учени е разкрил наличието на фосфин, газ който съществува на Земята, в облачните пластове на Венера се оповестява в обява на сп. " Нейчър астрономи ", представена от международните организации.

Специалистите се питат какъв е произходът на газа - от незнаен към този момент развой или от някаква форма на живот. Фосфинът е бил открит благодарение на два радиотелескопа в атмосферата на Венера.

Той може да е бил подбуден от неизяснени към този момент процеси на фотохимия или геохимия. Или по прилика със Земята в резултат на биологично произвеждане поради наличието на живот, се споделя в изследването. Той се образува при земни условия от някои типове бактерии. Газът участва в планетите-газови колоси на Слънчевата система, само че при тях той не е от биологично естество.

Фосфинът, едно извънредно отровно вещество, добре се вписва в адската атмосфера на втората най-близко до Слънцето планета. Тя е формирана от токсична примес на въглероден диоксид и сярна киселина. Температурата на повърхността на Вечерницата е 470 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 90 пъти по-голямо от земното.

Но точно в тази гъста пелена от мощно киселинни облаци, обгръщащи планетата до 60 километра височина, екипът на проф. Джейн Грийвс от университета в Кардиф допуска, че участват молекули на фосфин.

Ако неговият източник е биологична форма на живот, той би трябвало да е с дребни размери, с цел да може да се издигне и да се рее на няколко десетки километра в облаците, където температурата е търпима - към 30 градуса. Джейн Грийвс акцентира, че наличието на фосфина не е несъмнено доказателство за съществуването на извънземен живот. Възможно е той да е плод на аномална и неизяснена химия. Наблюденията ще продължат с цел да бъде дефинитивно доказан феноменът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР