БНРБулфото65% от децата, които в момента са в началното училище,

...
БНРБулфото65% от децата, които в момента са в началното училище,
Коментари Харесай

Над 245 000 са безработните у нас

БНР

Булфото

65% от децата, които сега са в началното учебно заведение, най-вероятно ще имат специалности, които към момента не съществуват. Ситуацията на пазара на труда сега също е комплицирана: коронакризата принуди работодатели да освобождават чиновници, безработицата се увеличи, а най-гъвкавите компании придвижиха активността си онлайн.

Съкращения - думата, която плаши чиновниците. Близо 8% от работодателите у нас се наложило да я употребяват като се разделят с част от личния състав си. Така след изключителното състояние в края на август записаните безработни са 245 000 съгласно Агенцията по заетостта.

Тези, които придвижиха работата си от физическия в цифровия свят регистрират изгоди: срещи онлайн, оперативки по телефона, а разноските за ток, гориво, хартия, даже кафе понижават.

IT секторът - отрасъл с обичайно високи заплати минава доста по-леко през рецесията, даже влага в нови фрагменти.

Марио Цветков - студент по софтуерно планиране: Според този кантар се чака заплатата да ми се усили с 567 лв..

И в случай че заплатомерът е за развлечение, то Марио би работил не на смешка - за най-малко 1200 лв. стартова заплата. Въпреки че е студент втори курс към този момент се оглежда за подобаваща работа.

Марио Цветков - студент по софтуерно планиране: Много желая да видя какво тъкмо предлага трудовият пазар. В този бранш може доста елементарно да се работи от у дома. Информационните технологии са на доста високо равнище, тук въпреки всичко е IT секторът, постоянно могат да се създадат онлайн конференции, диалог през разнообразни портали.

Александра Стоянова - шеф в интернационална IT академия: Това е Степчо - нашият сътрудник си търси нови трейнъри - сътрудници в детската ни компютърна академия.

Докато някои компании освобождаваха хора, в IT бранша търсят да назначат.

Александра Стоянова - шеф в интернационална IT академия: Търсим трейнър, който да води тези образования, за предпочитане да е млад стимулиран човек, а ние се грижим за останалото откъм образование, да помогнем на този човек също да качи квалификацията си. Съответно и заплащането е съгласно опциите.

Маргарит е незает от няколко седмици и търси работа тъкмо в IT бранша. Казва, че коронакризата се отразила даже на този отрасъл.

Маргарит Георгиев: Когато аз започнах в миналата компания, съвсем незабавно преминахме на отдалечено образование и работа, което в допълнение усложни процесите. Забави се целият работен развой като цяло.

Светлозар Петров - уредник на " Дни на кариерата ": Имаше в действителност освобождение на хора пролетта и при започване на лятото. Сега по-скоро имаме противоположна наклонност.

Икономическият резултат от рецесията следва да се разкрие в цялостните си размери.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР