БНР е домакин на 14-ата правна асамблея на Европейския съюз

...
БНР е домакин на 14-ата правна асамблея на Европейския съюз
Коментари Харесай

БНР е домакин на правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

БНР е хазаин на 14-ата правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия. Над 80 делегати от 28 страни от Европа и Северна Африка дискутираха ръководството на публичните медии. Темата за свободата на словото, която е изключително настояща у нас през последните дни също беше наранена. " Политиците би трябвало да бъдат държани виновни за това, което вършат. А публицистите би трябвало да приказват от името на жителите и да задават въпроси " - това съобщи в особено изявление за Българска национална телевизия Жан Филип де Тендер - шеф,,Медии " на Европейския съюз за радио и телевизия.

Медиите би трябвало да могат да работят без значение от всевъзможен политически или стопански напън и всяко държавно управление би трябвало да подсигурява тази самостоятелност, безапелационен е Жан Филип де Тендер.
Жан Филип де Тендер - шеф,,Медии " на EBU: Политиците не може да споделят, че някои въпроси не могат да бъдат задавани. Мисля, че политиците би трябвало да бъдат държани виновни за това, което вършат. А това, което публицистите би трябвало да вършат в публичните медии, е да приказват от името на жителите и да задават въпроси, с цел да обяснят за какво се държат по избран метод. И свободата на словото и свободата на информация е сърцевината на демокрацията, с цел да работи вярно.
Причината за освобождение на един публицист от поста му би трябвало да бъде справедлива, основана на неговото показване, а не на политически убеждения или на това какво споделя или не споделя - това уточни шефът на правния отдел на EBU Ричард Бърнли. Но кой би трябвало да пази публицистите?

Ричард Бърнли - шеф на правния отдел на EBU: Един от най-важните способи е медиите сами да дават независимост на публицистите си, да им споделят: Излезте и намерете истината, публикувайте истината и ние ще ви подкрепим в това. И може да има структури на място, които да се твърдят, че не се упражнява напън върху тях. Например, в случай че отидат в съда организацията би трябвало да застане зад тях.
Бърнли уточни още, че публичните медии в България са редовно недофинансирани.

Ричард Бърнли - шеф на правния отдел на EBU: Това, което научих,че на глава от популацията приносът на жителите за публичните медийни услуги в България е съвсем 6 пъти по-малко от междинното в Европа и е съвсем на същата цена колкото чаша кафе на месец, в случай че не и по-малко. Така че мисля, че е в действителност значимо да запазим самостоятелното финансиране.
Бърнли уточни лицензионната такса като най-хубав и самостоятелен модел за финансиране на публичните медии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР