БНБ затегна правилата за отпускане на кредити от банките. Управителният

...
БНБ затегна правилата за отпускане на кредити от банките. Управителният
Коментари Харесай

БНБ затяга отпускането на кредити

БНБ стегна разпоредбите за разпределяне на заеми от банките. Управителният съвет на Българска народна банка усили равнището на антицикличния финансов буфер на 1,5%, като смяната влиза в действие от 1 януари 2023 година

По този метод банките ще заделят повече запаси за всеки провиснал заем. Заемите за семейства, изключително жилищните, нарастват с ускорени темпове. Продължителното опазване на настоящите равнища на нарастване на заемите при съществуващите равнища на действителните лихвени проценти основава предпоставки за повдигане на задлъжнялостта, което може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на неприятните заеми при евентуално утежняване на икономическата среда, стимулират решението си от Българска народна банка.

В отговор на тези опасности на 16 септември 2021 година Българска народна банка усили антицикличния буфер от сегашните 0,5% на 1%, като смяната влиза в действие от 1 октомври 2022 година Сега е взето решение за още едно повишение на буфера.

Текущата политика на банките за поддържане на кредитната интензивност в сегментите на жилищното строителство и на заемите, обезпечени с комерсиално и недвижимо имущество, въпреки и предпазена като самостоятелни кредитни решения и покрита с наличните ликвидни и финансови буфери, има общосистемна проекция, което постанова продължение на самодейната позиция за построяването на буферен потенциал против цикличните опасности, показват от Българска народна банка.

Предвид на запазващата се висока кредитна интензивност и несигурността във връзка с развиването на икономическата среда, покачването на нивото на антицикличния буфер от 1% на 1,5% в действие от 1 януари 2023 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при евентуално повишаване на необслужваните заеми. В сходство с Наредба щ 8 на Българска народна банка, решението за увеличение на равнището на антицикличния буфер се оповестява 12 месеца преди влизането му в действие.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР