BMW Серия 1 е на пазара от три поколения, но

...
BMW Серия 1 е на пазара от три поколения, но
Коментари Харесай

BMW Единичка. Укротяване на опърничавата задница

BMW Серия 1 е на пазара от три генерации, само че актуалната версия се разграничава доста от предходните модели. Промените в стила са може би най-забележими, само че значима смяна е настъпила и от вътрешната страна. Предишните генерации бяха със задно предаване, само че в този момент автомобилът е с „ предно “, като някои от моделите са оборудвани с интелигентната система за задвижване на всички колела xDrive на BMW.

Малко история

BMW Серия 1 се появява за първи път през 2004 година Този модел се различаваше доста от предходните модели на BMW, само че резервира обичайното задвижване на задните колела, тъй че беше неповторим автомобил в своя клас, тъй като противниците му (като VW Golf, Astra и тн.) бяха/са с предно предаване.

Първото потомство Серия 1 се оферираше във разновидности купе с две порти, хечбек с пет порти и кабриолет, само че когато през 2011 година се появи второто потомство, версиите купе и кабриолет бяха преименувани на Серия 2 и към този момент имаше единствено модели хечбек с три и пет порти. Стайлингъъ не беше доста изменен по отношение на предходния модел, само че модерните технологии и мотори го поддържаха в крайник с времето.

Второто потомство на BMW Серия 1 към момента е приказен избор и защото е със задно предаване, чувството при шофиране е много по-различно от това на сегашния модел.

Той е доста занимателен и има голям брой мотори – от ултраикономичния 116d до мощния и бърз M140i. Третото потомство на автомобила излезе през 2019 година и мина към предно предаване. Серия 1 беше изгубила неповторимото си преимущество и към този момент беше единствено хеч с пет порти, само че си остава един от най-хубавите за ръководство коли в своя клас.

Промените във външния тип са по-изразени от тези на предходното потомство заради това прекосяване от задно към предно предаване. Основното преимущество на новото оформление е увеличеното вътрешно пространство.

В резултат на това Серия 1 придобива форма, която повече подхожда на старите противници като Audi A3 и Mercedes A-класа, както и на Cupra Leon и Mazda 3, които навлизат в територията на първокласните хечове. Въпреки че задвижването на задните колела може да е желан избор за запалянковците, инженерите на BMW са работили интензивно, с цел да запазят някои от характерностите на ръководство, с които марката е известна.

Интериорът е толкоз грациозен, колкото бихте очаквали от всяко BMW, с висококачествени материали на основни места. Седалките са доста комфортни и добре ситуирани за удобна позиция при шофиране, а също така са налични и доста технологии.

Стандартно получавате 8,8-инчов сензорен екран на инфоразвлекателната система iDrive с Apple CarPlay, а при някои модели има цифров инструментален панел и 10,25-инчов централен сензорен екран.

Отзад има повече място за раменете и краката, в сравнение с преди, а защото всички модели са с пет порти – този път няма Серия 1 с три порти – достъпът към този момент е доста по-добър. За страдание, не всичко е ОК. Мястото за главите към момента е проблем откъм гърба, защото възрастните над метър и осемдесет ще се усещат малко натясно. Багажното пространство е обичайно – 380 литра, което е тъкмо толкоз, колкото и във Volkswagen Golf.

Моторизации и ръководство

Въпреки прекосяването от задвижване на задните колела, BMW Серия 1 има точно ръководство. Добрата вест е, че най-новата Серия 1 е също толкоз добра за шофиране – и може би даже по-добра за елементарния водач – в сравнение с беше преди.

Все още се усеща като BMW, с помощта на мощните мотори и елегантните автоматизирани скоростни кутии (засега се предлага и механична).

Няма да е пресилено, в случай че кажем, че Серията 1 наподобява доста на последния седан на BMW Серия 3, с превъзходна возия и рафинираност, както и със мощни спирачки и чисто ръководство. Подобно на Cupra Leon, Серия 1 има относително твърда ходова част, само че окачването на BMW е усъвършенствано, което му оказва помощ да филтрира повече недостатъци и способства за изтънчеността му по време на пътешестване. 

Рядко се усеща предницата тежка като при някои противници. Със задвижване на всички колела xDrive, 302 к.с. и осъвременено окачване и спирачки BMW M135i е същински хотхеч, който влиза в директна конкуренция с Volkswagen Golf R и Mercedes-AMG A 35.

Бензинови мотори

Аналог на дизеловия мотор от базово ниво на съоръжение, бензиновият 118i е 1,5-литров трицилиндров мотор, прочут на притежателите на моделите на MINI Cooper, с мощ 133 к.с. и задоволителна мощ, с цел да може Серия 1 да развие от място до 100 км/ч за 8,9 секунди.

Макар че индикаторите му не са изключителни, моторът 118i е спокоен и изтънчен за шофиране в града, като присъщото за него трицилиндрово бръмчене се усеща единствено понякога. На по-бързи пътища той също се показва почтено, с задоволително мощ, която се предава линейно.

Като цяло рафинираността при придвижване е отлична, с удобна возия, която единствено понякога се нарушава от комбинацията от неприятни повърхности и огромните джанти.

По витиевати пътища 118i в действителност свети, защото макар относително скромната си мощ, той е извънредно занимателен за шофиране. Позицията за шофиране е отлична, а обгръщащото арматурно табло и солидният волан придават чувство за кокпит.

В по-бързите завои автомобилът остава уравновесен и балансиран, с точно ръководство и малко видимо наклоняване на каросерията при завиване. 

Шестстепенната механична скоростна кутия е прецизна, което способства за преживяването по по-бързите пътища. Седемстепенната автоматизирана скоростна кутия с двоен съединител също работи добре, като има три режима на шофиране за контролиране на реакциите и опция за потребление на превключвателя на централната подпора за ръчна промяна на предавките.

128ti е разгласен за хотхеч, който ще се конкурира с Ford Focus ST и Renault Megane RS. Той отбелязва завръщането на името „ ti “ след 15-годишно неявяване. Задвижването се обезпечава от 2,0-литров четирицилиндров мотор с турбокомпресор, споделен с MINI John Cooper Works, макар че мощността е увеличена до 261 к.с.

Автомобилът е със задвижване на предните колела и осемстепенна автоматизирана скоростна кутия, която му разрешава да спринтира от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди и да доближи електронно лимитирана оптималната скорост от 250 км/ч.

Интериор, комфорт

Новият фокус върху технологиите слага интериора на автомобила в конкуренция с водачите в класа. Най-новата Серия 1 е постигнала забележителен прогрес спрямо предходното потомство и новият интериор евентуално ще бъде един от най-популярните аспекти измежду купувачите.

Ориентацията към водача насочва предния панел и основните контролни уреди към лидера, а новите технологии са ориентирани към конкуренцията на Audi и Mercedes.

Арматурно табло

Непосредствено пред лидера се намира набор от стандартни циферблати в по-ниските версии или 10,25-инчов дигитален инструментален панел във версиите с по-висока спецификация. Отстрани е инсталиран централен информационно-развлекателен екран със същия размер, който е накривен към зрителното поле и е предопределен за работа със сензорно ръководство. 

Качеството на материалите е от най-голям клас и има доста елегантни елементи, като да вземем за пример ленти на тапицерията с подсветка. Усещането е за по-добре съединена и по-скъпа кола от противници като Cupra Leon и Mazda3, макар че си коства да се означи, че доста от по-луксозните характерности като кожени седалки са по желание. 

За разлика от Volkswagen Golf и Cupra Leon с техните разочароващи чувствителни на досег плъзгачи в BMW-то може да се употребява група физически бутони за контролиране на климатика, без да се употребява сензорният екран, ситуиран над двете поставки за чаши.

Оборудване

Нивата на съоръжение включват SE, Sport и M Sport, като най-достъпното се предлага с 16-инчови алуминиеви джанти, 8,8-инчов екран, Apple CarPlay, круиз надзор, LED фарове и датчици за кръгово паркиране. Sport прибавя 17-инчови джанти, контрастни шевове, спортни седалки и нов стилистичен комплект за каросерията.

M Sport евентуално ще бъде толкоз известен, колкото постоянно, с 18-инчови алуминиеви джанти с двойни спици, тапицерии от плат и изкуствена кожа Sensatec, кожен волан M Sport, спортно окачване и по-състезателен външен и вътрешен тип.

Моделът 128ti получава няколко дребни стилистични промени, които го отличават от моделите M Sport. Монтиран е по-спортен бодикит с по-широки странични прагове, както и нов челен сплитер, заден дифузьор от въглеродни нишки и червени контрастни акценти и съответстващи емблеми „ ti “. Могат да се поръчат и 18- или 19-инчови алуминиеви джанти по желание. 

Отвътре има волан с тапицерия Alcantara, спортни седалки и педали от неръждаема стомана. Освен това се оферират неповторими графики за цифровия циферблат и информационно-развлекателната система, както и алтернатива за 9,2-инчов head-up екран.

Практичност и багажно пространство

Повече място на задните седалки и по-голям багажник вършат най-малкото BMW по-подходящо за фамилии. Практичността (и икономическата “практичност ” от шерването на платформа) е главната причина BMW да се откаже от задвижването на задните колела при фамилния си хечбек. 

Вместо това моторът към този момент е инсталиран напречно – което разрешава по-къс челен похлупак – и защото не е належащо да се изпраща мощ към задните колела, тунелът, минаващ по дължината на автомобила, може да бъде доста по-малък.

Резултатът е автомобил, който е доста сходен на предходния, само че с повече място за пасажерите и по-голям багажник – с помощта на оформлението, което сър Алек Исигонис за първи път употребява за истинското Mini.

Вътрешно пространство и място за предпазване

Благодарение основно на увеличената с 34 мм ширина, пасажерите начело може да виждат малко повече пространство, а кормилото се контролира в по-широк диапазон от множеството си съперници. Най-голямо нарастване обаче е реализирано откъм гърба. 

Мястото за краката откъм гърба – същинска уязвимост на първите две генерации Серия 1 – в този момент е видимо по-добро, а за пътуващите откъм гърба има и повече място за лактите. Но към момента има един проблем, който е останал от предходния модел, и това е мястото за главите откъм гърба. Въпреки подобренията съвсем на всички места другаде, всеки, който е висок над метър и осемдесет, към момента ще се бори да се усеща комфортно при по-дълги пътувания.

Самите задни седалки също са много ниски, тъй че по-високите пасажери ще имат повдигнати колене и по-слаба опора под бедрата. Въпреки че има пет защитни колана, тясната междинна седалка прави Серия 1 четириместен автомобил за всички, само че в краен случай може да се употребява като петместен за къси пътувания. 

Макар че отворите на задните порти не са най-големите в класа, в тях относително елементарно се слага детско столче, а точките за монтиране на ISOFIX са ситуирани зад пластмасови капаци, което ги прави безпроблемни за постигане.

Заслужава да се означи също, че задните седалки са общоприетоо разграничени и сгъваеми в съответствие 60:40, само че опцията 40:20:40 против спомагателни няколкостотин лв. си заслужава, в случай че предпочитате спомагателната еластичност, която тя обезпечава.

Пространство в багажника

С по-малкото машинален хардуер в задната част на Серия 1, багажникът ѝ е повишен с 20 литра до 380 литра. Това е тъкмо колкото на Volkswagen Golf и с 10 литра повече от Mercedes A-класа. Ако сгънете задните седалки, размерът на багажника ще нарасне до 1200 литра и ще е с 67 мм по-широк от преди. За първи път в Серия 1 ще се предлага и задвижвана задна врата, с цел да бъде по-удобно товаренето на покупки и тежък багаж.

Надеждност и сигурност

Може ли новото потомство BMW Серия 1 да бъде моделът, който да промени ниската задоволеност на притежателите? BMW зае 16-о място от общо 29 производители в нашето изследване Driver Power за 2022 година, изпреварвайки Audi (22-о място) и Mercedes (23-о място), само че изоставайки от Lexus (12-о място). Безопасността е доста по-впечатляваща и BMW нормално получава най-високи оценки в краш тестванията.

Надеждност 

Според изследване на удовлетвореността на Driver Power клиентите са харесали неговите мотори и качеството на направата на интериора, само че не са били толкоз позитивно настроени към експлоатационните разноски, в това число сметките за обслужване. 

По-високо от междинното равнище – 20,4% от клиентите оповестяват за щета през първата година на владеене. Надяваме се, че напълно новата основа на Серия 1 ще сложи началото на нова епоха в надеждността, само че единствено времето ще покаже. В малко евентуалния случай на пораждане на проблем, BMW се предлага с две години гратис покритие при щета.

Безопасност

През 2019 година Серия 1 получи оптималната петзвездна оценка за сигурност от Euro NCAP. Тя се показа добре в категориите за отбрана на възрастните и децата на пасажерите, както и за сигурността на пешеходците и функционалностите за дейна сигурност. За съпоставяне, Mazda 3 с доста висока оценка получи 98% за отбрана на възрастни, против 83% за Серия 1, и 81% оценка за уязвими участници в придвижването, против 76% за Серия 1.

Има някои нови функционалности, в това число head-up екран, който може да задържи погледа ви върху пътя пред вас през по-голяма част от времето. Автоматичното спешно прекъсване е общоприетоо, с опция за забелязване на пешеходци и транспортни средства, дружно с предизвестия за овакантяване на лентата. Опционалните системи включват предизвестия за конфликт откъм гърба и за напречно придвижване, както и помощник за поддържане на лентата на придвижване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР