БМФ Порт Бургас АД представи пред гражданите мащабните инвестиции, извършени

...
БМФ Порт Бургас АД представи пред гражданите мащабните инвестиции, извършени
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в „БМФ Порт Бургас”: Граждани видяха приоритетите на концесионера

„ БМФ Порт Бургас ” АД показа пред жителите огромните вложения , осъществени през последните 11 години в пристанищен терминал „ Бургас Запад ”, оповестиха от пристанищния оператор.

Днес в Деня на отворените порти над 60 души видяха о бновената инфраструктура и модерната техника , довели до нарастване на товарооброта и броя на работните места. Увериха се на място, че сигурността на оборудванията и опазването на околната среда са приоритет за концесионера.

„ БМФ Порт Бургас ” е най-големият частен пристанищен оператор в страната. Дружеството, концесионер на терминалите „ Бургас Изток-2 ” и „ Бургас Запад ” , за втора поредна година отваря вратите си за жители. През 2022 година посетителите видяха изцяло актуализирания и осъвременен терминал „ Бургас Изток-2 ”. През тази година фокусът беше терминал „ Бургас Запад ”, в обновяването на който концесионерът продължава да влага .

Пристанищен терминал „ Бургас Запад ” е ситуиран върху повърхност от 142.5 дка, има 6 корабни места с кейов фронт 1.2 км. За част от посетителите, някогашни чиновници и служащи в Пристанище Бургас, тази информация не беше нова. Те обаче останаха сюрпризирани от изцяло осъвременената инфраструктура, от внедрените най-модерни технологии за всички действия, осъществявани в терминала, и от амбициозните проекти на концесионера за бъдещо развиване.

През терминал „ Бургас Запад ” минават контейнерни товари, зърно, насипни и генерални товари. Най-голям е делът на контейнерните товари 44% . Контейнерният терминал е интегриран в националната пътна и железопътна система с над 2000 м жп релси. Капацитетът му сега е 200 000 ТEU. В проектите на сдружението е към 2025 година този потенциал да доближи 350 000 ТEU. Вече е почнало построяването на новото дълбоководно корабно място 28 и на нова пристанищна зона за обработка и предпазване на контейнери.

Ще бъде издигната нова кейова стена , ще бъде направена рехабилитация на железопътните линии на територията на терминал „ Бургас-Запад ”, създават се и решения за електроснабдяване от брега.

След въвеждането в употреба през март 2025 година на 28 корабно място ще могат да бъдат обработвани кораби с дължина 260 м , прегазване 14.5, брутотонаж 80 000 т. Инвестицията се прави с европейски средства по план REBIRTH28. Новото корабно място ще бъде държавна благосъстоятелност, както и всички останали уреди в двата терминала.

Проект REBIRTH28 е първата фаза от огромното капиталово желание на „ БМФ Порт Бургас ” АД за инфраструктурно развиване на пристанищен терминал „ Бургас Запад ”, което включва построяването на 4 нови корабни места /№ 29, 27, 26 и 25А/. Реализацията на капиталовото желание ще улесни морския и железопътния товарен превоз в страната, ще докара до понижаване на генерираните от транспортния бранш нездравословни излъчвания, ще подтиква икономическия напредък на Бургаския район.

Денят на отворени порти мина при прецизно съблюдаване на разпоредбите за вътрешния ред в пристанището , целящи запазване здравето и сигурността на служащите и посетителите. След авансово записване жителите бяха разпределени на групи от по 10 души. По график, сред 10:00 и 16:00 часа всяка от групите, придружавана от чиновници на „ БМФ Порт Бургас ” обходи терминал „ Бургас Запад ”. Специалисти от сдружението демонстрираха и обясниха методите, по които работят оборудванията, системите за сигурност и сигурност и за запазване на околната среда.

В конферентната зала на терминала те бяха осведомени с капиталовата политика на сдружението, което обезпечава 820 работни места.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР