Bloomberg съобщи преди два дни, че източници, близки до Кремъл,

...
Bloomberg съобщи преди два дни, че източници, близки до Кремъл,
Коментари Харесай

Разширяването на НАТО - истинският трън в очите на Путин. Претопл...

Bloomberg заяви преди два дни, че източници, близки до Кремъл, само че поискали анонимност, " алармирали " на Съединени американски щати по странични канали, че Путин е отворен за договаряния, в това число такива, които ще обезпечат " съглашения за сигурността “ на Украйна и съветският президент може да е подготвен да отстъпи от настояването за " неутралитет " на Украйна като даже може в последна сметка да се откаже от позицията си против участието на Киев в НАТО. За такива сигнали оповестиха и в края на предходната година от New York Times. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли слуховете като съобщи, че известията за готовността на Русия да се откаже от настояванията си Украйна да не се причисли към НАТО са " погрешни ". Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи на 19 януари, че не вижда никакви индикации, че Путин е сериозен в търсенето на метод за преустановяване на боевете в Украйна.

Путин и представители на Кремъл все по-често акцентират през последните седмици, че Русия няма интерес да договаря с Украйна добросъвестно, че максималистичните цели на Русия в Украйна остават същите и че Путин продължава да преследва главната си цел - да отстлаби и разпадне НАТО. 

Бившият чиновник на Белия дом Фиона Хил сподели пред Bloomberg, че подставени лица желаят Запада да си сътвори концепция за подобен канал на връзка с цел да изплаши Украйна.

Руските претенции за украински „ неутралитет “ и мораториум върху разширението на НАТО постоянно са били и не престават да бъдат едно от главните оправдания на Путин за неговата инвазия в Украйна и всяка хипотетична отстъпка по тези претенции би представлявала огромно стратегическо и риторично оттегляне от името на Путин, което е малко евентуално. Руските апели за украински „ неутралитет “ са претенции Украйна да промени конституцията си, с цел да отстрани уговорките си да се стреми към участие в НАТО и Европейски Съюз. 

Руският президент от дълго време упорства за мораториум върху разширението на Алианса. Това изисква смяна в устава на военния пакт, което от своя страна ще изисква и нов контракт сред държавите-членки. На процедура това ще даде на Русия право на несъгласие върху бъдещо участие в НАТО. Всякакви отстъпки на Кремъл във връзка с тези претенции също биха се равнявали на доста проваляне на Русия, защото Путин все по-често употребява обществените си изяви, с цел да повтаря, че първичните цели на нашествието остават същите. 

Допуска се, че съветски подставени лица симулират интерес към възможни отстъпки за мястото на Украйна в западните съюзи, с цел да провокират превантивни отстъпки на Запада във връзка с териториалната целокупност на Украйна, пишат от Института за проучване на войната. Присъединяването на Украйна към Европейски Съюз и НАТО са дълги процеси, които няма да се развият директно след контрактуваното преустановяване на огъня и Русия може да се стреми краткотрайно да се престори, че се съгласява с тези претенции, с цел да затвърди по-незабавно контрола върху окупираните територии.

Освен това Путин продължава да повтаря шаблонния си роман, съгласно който Украйна е отговорна за вйната. Пред студенти в Държавния морски механически университет в Санкт Петербург, които са взели участие във войната в Украйна, съветският президент съобщи, че Украйна е " отказала “ да извърши Минските съглашения, направила е " геноцид " против руснаците, а Западът е " измамил неведнъж Русия " посредством разширението на НАТО, което е принудило Москва да нахлуе в Украйна. 

Путин не престават да демонстрират, че Кремъл преглежда разширението на НАТО и съществуването на Украйна като самостоятелна, суверенна страна като екзистенциални закани за Русия, които би трябвало да бъдат отстранени със мощ.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР