Блокирани са банкови преводи за 890 000 долара от Русия

...
Блокирани са банкови преводи за 890 000 долара от Русия
Коментари Харесай

Блокирани са 890 000 долара за руското посолство в София

Блокирани са банкови преводи за 890 000 $ от Русия към съветското посолство в България, стана ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в сряда. Парите са за заплати на личния състав на посолството.

Василев разгласи, че става дума за автоматизирано използване на глобите на Европейски Съюз, както и че няма експлицитни дейности на българската страна.

Преди това водачът на групата на Има Такъв Народ в Народното събрание Тошко Йорданов заяви, че става дума за запор на банкови сметки, което към този момент не се удостоверява. Депутатът сподели в коридорите на Народното събрание, че Министерство на финансите е спряло парите на Руското посолство в България.

“Има и български пари в Русия, на нашите дипломати, които руснаците също могат да блокират “, сподели Йорданов. Според него " това минава всевъзможни граници на нелепостта, тъй като това няма връзка с това, че ние сме враждебни страни “.

“Ние нямаме скъсани дипломатически връзки още “, сподели Йорданов. Преди това Има Такъв Народ се разгласи и срещу изгонването на 70 дипломати и чиновници на съветското посолство, тъй като не е направено по разпоредбите и рискува връзките на България с Русия.

“Няма запорирани сметки, няма експлицитни дейности, направени от българската страна, това е автоматизирано деяние по силата на глобите, наложени от Европейския съюз “, сподели вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев.

По думите му фактически са спрени преводите, само че няма запори, наложени от българската страна.

“Дерогацията (изключението от разпоредбите за паричния превод) се съветва с Европейска комисия. Когато получим мнение дали би трябвало да се анулират глобите за този съответен превод - те настояват, че преводът е за заплати на стойност 890 хиляди $. Когато получим мнение и дали да се даде дерогация, надлежно ще предприемем ограниченията “, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР