Близо половината водомери за топла вода, монтирани в имотите на

...
Близо половината водомери за топла вода, монтирани в имотите на
Коментари Харесай

Сменяме водомерите с дистанционни

Близо половината водомери за топла вода, инсталирани в парцелите на клиентите в София са остарели, с изминал период за метрологична инспекция (10 години). Това демонстрират данни на една от компаниите за топлинно счетоводство.

От компанията припомнят, че в настоящите текстове на Закона за енергетиката е залегнало наложителното условие при замяна на апарат (водомер, разпределител, топломер) да бъде инсталиран подобен с отдалечен доклад, координиран с компанията за топлинно счетоводство, която обслужва етажната благосъстоятелност.

Средно потребената сила от клиентите на централно топлоснабдяване в София за сезон 2021/22 е с 12 % по-малко спрямо предходния отоплителен сезон, сочат още данните от изравнителните сметки на компанията за топлинно счетоводство. Отново приблизително с 12 на 100 обаче е коствал по-скъпо отоплителен сезон 2021/2022 за потребителите спрямо предходната година.

Това главно се дължи на по-дългия интервал с отопление (13 дни повече в съпоставяне със сезон 2020/2021), на по-ниските среднодневни температури и на нарасналата цена на силата от юли 2021 г. 

Внимавайте какви водомери слагате

" Отчитаме, че клиентите са осъществили икономии, само че нарасналата цена и по-дългият интервал с отопление компенсират тези икономии. С оглед упованията цените на ресурсите да не престават да се повишават, предлагаме да се продължи с рационалното потребление на сила, както и да бъдем все по-активни и деликатни с това по кое време ни е належащо отопление и какъв брой топло би трябвало да бъде в помещението. Това се реализира елементарно благодарение на термостатни вентили на радиаторите ", разяснява Милена Стоянова, шеф на компанията.
 
53 на 100 от клиентите в столицата ще получат изравнителна сметка, в която имат сума за приемане или сума равна на начислената сила през сезона. 47 % имат суми за доплащане.
 40% от приходите на всеки пети у нас отиват за ток, вода и парно
Най-много са клиентите със суми за приемане в изравнителната сметка от 10 лева до 99 лева - 24 %. 21 на 100 имат суми за доплащане в същия диапазон. 14 % имат да възвръщат суми от топлофикационното сдружение от 100 лева до 249 лева, а същите средства би трябвало да доплащат 11 на 100 от потребителите.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР