Близо половината от служителите у нас искат 4-дневна работна седмица.Това

...
Близо половината от служителите у нас искат 4-дневна работна седмица.Това
Коментари Харесай

Близо половината работещи у нас искат 4-дневна работна седмица

Близо половината от чиновниците у нас желаят 4-дневна работна седмица.

Това демонстрира изследване за пазара на труда, осъществено от експерти по човешки запаси.

Експериментът с по-кратката работна седмица се организира във от ден на ден страни в Европа и по света, предава Нова.

4 дни по 10 часа – тази формула поддържат над 44% от българите, демонстрира проучване измежду над 2000 чиновници.

Едва един от 10 запитани желае настоящия вид: 5 дни по 8 часа, а 1/3 предлага много по-екзотична формула – 3 дни по 12 часа.

Експериментът с по-кратката работна седмица към този момент се организира в доста страни по света. В множеството от тях се оказва сполучлив и не престават по тази скица. Британският опит, да вземем за пример, даже е отчел приблизително повишение на продуктивността с 1,4%.

Освен това, броят на случаите на отпуск по болест е намалял с 2/3, а рискът от „ прегаряне ” е намалял със 71%.

Ето в кои страни 4-дневната работна седмица се увенча с триумф:

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Служителите в 61 компании са работили приблизително по 34 часа на седмица или четири дни сред юни и декември 2022 година През това време те са получавали настоящата си заплата. От тях, 56 компании, или 92%, са избрали да продължат да работят по същия метод, като 18 от тях за непрекъснато.

Редица участници в опита декларират, че задържането на работа и набирането на личен състав са се подобрили по време на процеса.

ИСПАНИЯ

Лявото държавно управление на Испания започва пилотен план през декември, с цел да помогне на дребните и междинни индустриални компании да съкратят работната седмица с най-малко половин ден, без да понижават заплатите, в опит да покачат продуктивността.

Телекомуникационният колос в страната Telefonica настрана предложи на чиновниците си 4-дневна работна седмица, само че в подмяна на понижение на заплатите с 12%.

ИТАЛИЯ

Най-голямата италианска банка Intesa Sanpaolo предходната година предложи на чиновниците алтернатива за четиридневна работна седмица със опазване на заплата от този януари. Това е първият сходен ход от огромен италиански шеф.

Intesa обявиха, че обмисля редуциране на работната седмица, с цел да лимитират растящите си сметки за електрическа енергия.

ПАКИСТАН

Спестяването на сметки за гориво бе съществена мотивация за управляващите в Пакистан, които предишния юни включиха разпореждания за по-кратко работно време за икономисване на сила.

В този случай понижението беше от шест работни дни – на пет работни дни.

ГЕРМАНИЯ

Споразумение за десетки хиляди служащи в банките от обществения бранш на Германия, контрактувано предишния април, включва едночасово понижение на 38-часова работна седмица от 2024 година

Припомняме, че Германия е пионер в адаптирането на работните седмици, било като част на договаряне на заплатите или за отбягване на съкращения при икономическо закъснение.

Шефовете на автомобилния колос Volkswagen още през 90-те години, означиха, че четиридневната седмица вреди на конкурентоспособността и настояха тя да бъде увеличена. Съвсем неотдавна други производители на коли ползват 35-часова работна седмица.

ЧИЛИ

Базираната в Сантяго компания за кариерни услуги People&Partners беше измежду първите, които одобриха четиридневната седмица по време на пандемията COVID-19.

От компанията обявиха, че са били въодушевени да подхващат този ход, откакто всеобщите митинги в Чили през 2019 година, последвани от икономическите компликации от пандемията, се отразили тежко на нейните чиновници.

СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ

Някои обществени администрации в Дания и Исландия към този момент са приели 4-дневни работни седмици.

Туристическата компания Nordic Visitor, с офиси в Исландия, Шотландия и Швеция, понижи работната седмица до 35 часа от 40.

След намаляването компанията регистрира повишение на удовлетвореността на чиновниците, по-малко болнични и по-големи облаги.

Народоосвободителна въстаническа армия ЗЕЛАНДИЯ

Компанията за обмисляне на парцели Perpetual Guardian опитва с четиридневна седмица още през 2018 година В следствие я прави непрекъсната. От компанията регистрират възходяща продуктивност и по-малкото неявяване от работа.

Гигантът за потребителски артикули Unilever към този момент също опитва с четиридневна работна седмица за локалния си личен състав./flashnews.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР