Близо половината от одитираните разходи, извършени от централната администрация в

...
Близо половината от одитираните разходи, извършени от централната администрация в
Коментари Харесай

Икономисти отчитат правителствени провали за 82.6 млрд. лева

Близо половината от одитираните разноски, осъществени от централната администрация в интервала 1998-2020 година могат да се дефинират като неуспех, заяви Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ). Около 1/4 от останалите средства са изхарчени по-скоро сполучливо, а останалите 1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории. Анализирани са данните в общо 1035 одитни отчета и в цифрово изражение цялостната картина за работата на администрацията наподобява по този начин:

" Провал " - 438 случая, обща " цена " - 82.6 милиарда лева.;

" Успех " - 257 случая, обща " цена " - 35.3 милиарда лева.;

" Некласифицирани " - 340 случая, обща " цена " - 37.8 милиарда лв..

Анализираните 1035 одитни отчета и огромният брой на „ неуспехите ” демонстрират нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците. В близо половината от одитираните стратегии, планове и разноски страната е неприятен собственик и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя голям запас. В този смисъл, колкото повече харчи страната, толкоз повече губят жителите и бизнеса, споделят икономистите.

Според специалистите на ИПИ, през годините главните недостатъци на администрацията не се трансформират доста. В някои случаи „ неуспехът ” на администрацията се дължи на непълен административен потенциал (вкл. липса на експертиза и неприятно управление), липса на средства и външни фактори. Много са и случаите обаче, в които се установи индиферентност към ръководството на обществения запас или умишлени злоупотреби.

Основните проявления на неуспеха са в:

Размиване на отговорностите при разнообразни равнища на изпълнение;

Опорочени публични поръчки;

Лошо ръководство на имуществото;

Липса на ясни цели и знаци, показващи постигането на резултати;

Неикономично харчене.

" Направеният обзор подсказва и какви ще са резултатите от одитите на дейностите на администрацията във връзка със справяне на следствията от Ковид епидемията. Спешността, неизвестността и нуждата от несвойствени действия само ще усилят неефективността на така и така недобре работещата администрация.

Към началото на 2021 година проектите на държавното управление са да похарчи над 3 милиарда лева за справяне с пандемията. И до момента в който част от средствата автоматизирано се разпределят по съответни пера (добавки към пенсиите, нарастване на размера на минималната пенсия, понижаване на ставката на Данък добавена стойност за избрани артикули и други подобни) и не изискват оценка, то за огромна част от ограниченията се изисква административен потенциал и готовност.

Прегледът на одитните отчети показва като съществени непрекъснати проблеми неприятно ръководство, порочни публични поръчки и неикономично харчене – все характерности, които не имаме вяра, че са изчезнали по време на пандемията. Точно назад - можем с огромна степен на сигурност да предположим, че проблемите са се засилили и част от изхарчените Ковид средства страдат от пороците на неприятното ръководство ", означават от Института за пазарна стопанска система.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР