Близо половината от главните изпълнителни директори на компании – 49%,

...
Близо половината от главните изпълнителни директори на компании – 49%,
Коментари Харесай

Главните директори са убедени, че AI може да им отнеме работата

Близо половината от основните изпълнителни шефове на компании – 49%, считат, че изкуственият разсъдък би могъл дейно да размени " множеството " или даже " всички " техни функции, а 47% споделят, че това е нещо положително.

Това демонстрират данните в изследване на просветителната платформа edX, представено от CNBC.

В анкетата вземат участие 1600 американски чиновници на цялостно работно време, в това число 800 висши мениджъри и основни изпълнителни шефове, както и 800 служащи без изпълнителни функционалности.

" Ясно е, че болшинството от ръководителите считат, че изкуственият разсъдък ще бъде трансформиращ ", изяснява създателят на edX Анант Агаруал, който в този момент извършва длъжността основен шеф на платформата на компанията майка на edX, 2U. Той е и професор по електроинженерство и компютърни науки в MIT и е член на консултативния съвет на CNBC.

По време на мандата на Агаруал като основен изпълнителен шеф на edX той прекарва съвсем 80% от времето си в " всемирски " задания като " отчети и повтарящи се презентации или казване на едно и също нещо на доста хора по разнообразни способи ", признава самият той.

Изкуственият разсъдък може да размени доста от тези рутинни задания. Според някои специалисти той би могъл да се оправи и с други отговорности на изпълнителния шеф, като да вземем за пример да проучва пазарни данни и да измисля нови тактики за възстановяване на активността на компанията.

За AI обаче ще бъде по-трудно да възпроизведе доста от " меките умения ", които дефинират положителния основен изпълнителен шеф, като " сериозно мислене, визия, креативност, работа в екип, съдействие, вдъхновяване на хората, умеене да слушаш и да виждаш ", безапелационен е Агаруал.

Това значи, че позицията изпълнителен шеф, заемана от хора, съвсем несъмнено ще продължи да съществуват, само че работата им ще наподобява по радикално друг метод. Делегирането на тези ежедневни задания може да помогне на изпълнителните шефове да се съсредоточат върху " нещата, които ги вършат такива,  визията и фантазиите за нови артикули и продажби ", изяснява специалистът.

Главните изпълнителни шефове не са единствените, чиито отговорности са под микроскопа на изкуствения разсъдък.

Средно 49% от уменията, които съществуват в сегашната им работна мощ, няма да са настоящи до 2025 година, а 47% от техните чиновници не са готови за бъдещето.

Работниците без изпълнителни функционалности, взели участие в изследването, имат друга вероятност: Само 20 % от тях имат вяра, че AI може да размени " множеството " или " всички " от техните места. Но изпълнителните шефове към този момент се пробват да наемат нови фрагменти с умения за работа с AI, като 87% от тях сега трескаво се пробват да намерят такива чиновници на пазара на труда.

През юли CNBC заяви, че работодателите в Съединени американски щати, които търсят чиновници с умения в региона на AI, се усилват и че междинната заплата за тази служба е над 146 000 $. Но единствено 24% от служащите са декларирали пред edX, че усвояват нови умения в региона на AI на актуалната си работа, а 39% евентуално ще изоставен през идната година, с цел да си намерят позиция с повече благоприятни условия за образование в региона на AI.

Забележително е, че съгласно изследването 62% от респондентите от поколението Z са декларирали, че усвояват нови умения в региона на AI, с цел да получат преимущество пред сътрудниците си.

 Стратегията ще проработи, счита Агаруал.

" Не бих се страхувал, че AI ще ми отнеме работата. Но, почтено казано, бих се страхувал, че други служащи, които покачват квалификацията си в региона на изкуствения разсъдък по-бързо от мен, ще създадат това ", добавя той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР