Близо половината от българите (45,4%) смятат, че бежанците могат да

...
Близо половината от българите (45,4%) смятат, че бежанците могат да
Коментари Харесай

45% от българите вярват, че бежанците могат да се интегрират в обществото

Близо половината от българите (45,4%) считат, че бежанците могат да се интегрират сполучливо в българското общество. 55,2% от респондентите биха помогнали на емигрант да научи език (30,6%) или да си откри работа (24,6%), ако е заселен в мястото, където живеят демонстрира изследване за публичните настройки към бежанците и хората, търсещи протекция в България направено за Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) в България.

„ Много българи имат страхове към бежанците и към това по какъв начин интеграцията им ще повлияе на обществото. Голяма част от тези страхове се основава на недоумение или неправилна информация. В същото време съм обнадежден от заключението, че релативно огромна част от популацията поддържа интеграцията и има предпочитание да помогне на бежанците да станат пълноценна част от българското общество. “ декларира Матайс Льо Рут, представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България.

56% имат вяра, че бежанците не могат да се интегрират в обществото заради културни или религиозни аргументи. Съществува и вярването, че бежанците не желаят да се открият в България, а целят да доближат западни страни членки на Европейски Съюз.

Проучването, извършено през декември 2017 измежду 1010 респондента, демонстрира също, че огромна част от българите (93%) в никакъв случай не са срещали емигрант или човек, търсещ протекция през последните няколко години. Респондентите декларират, че главния източник на информация по тематики, свързани с бежанци са телевизия (94%), интернет (20%), другари (19%), вестници (11%), обществени медии (7%), радио (7%).

През 2013, при започване на огромния поток от бежанци, най-силните страхове на българите са били свързани със сигурността (72%), заплахата от разпространяване на заболявания (68%) и загуби на работни места. През 2017 преобладаващите страхове са свързани със сигурността (60%) и културните и религиозни разлики (48%).

50% от респондентите декларират, че единствено бежанци от страни с военни спорове, като Сирия, би трябвало да бъдат одобрявани в България и единствено 15% считат, че хората, които са преследвани или нарушени техните човешки права в техните страни по генезис, би трябвало да им бъде предоставена интернационална протекция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР