Близо осем десетилетия след края на Втората световна война, историците

...
Близо осем десетилетия след края на Втората световна война, историците
Коментари Харесай

Плановете, които останаха неосъществени по време на Втората световна война

Близо осем десетилетия след края на Втората международна война, историците не престават да проучват по какъв начин и за какво са се случили някои от най-важните събития в хода на бойните дейности.

Мнозина пък си задават въпроса какво щеше да стане, в случай че политическите водачи и военачалниците бяха взели други решения.

В интерес на истината по време на кървавия спор били направени редица проекти, които по една или друга причина останали неосъществени. Ето някои от тях:

Съюзът сред Франция и Англия

През декември 1939 година Жан Моне, който по това време работел като стопански консултант в Лондон, застанал отпред на така наречен Английско-Френски координационен комитет. Въпросната организация отговаряла за разноските, които двете страни правели в хода на Втората международна война. Една от огромните фантазии на Моне била основаването на единна европейска общественост след края на спора. В неговите очи обединяването на Англия и Франция било значима стъпка по пътя към постигането на тази цел.

Идеята на Моне била подкрепена от различен представител на координационния комитет – Артър Солтър. Те предложили парламентите на двете страни да бъдат обединени, всички французи да получат английско поданство, а всички поданици на Обединеното кралство – френско.

70 years ago, Jean Monnet became the first President of the High Authority of the European Coal and Steel Community.

During WWII, he developed a vision for a united Europe. His ideas and legacy continue to inspire us today.
— European Commission
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР