Близо година, след като Русия нахлу в Украйна, потенциалната готовност

...
Близо година, след като Русия нахлу в Украйна, потенциалната готовност
Коментари Харесай

Заплахата Китай! Защо идва година след руската агресия в Украйна

Близо година, откакто Русия нахлу в Украйна, евентуалната подготвеност на Китай да предложи военна помощ на Москва повдига нови въпроси към спора, който се проточва от ден на ден.

Aмериканският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи изявление, излъчено в неделя по телевизия Ен Би Си, че съгласно разузнаването на Съединени американски щати Китай обмисля опцията да даде на Русия оръжия и муниции. Подобно замесване във войната на Кремъл би представлявало " сериозен проблем ", означи Блинкън, сочи разбор на Асошиейтед прес, представен от БТА    
-->
В знак на почитание към Москва Китай отхвърли да подлага на критика Русия поради дейностите ѝ, даже се въздържа да ги дефинира като " инвазия ". В същото време Пекин упорства, че би трябвало да се зачитат суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни. Сега въпросът е дали Китай желае да премине от реторична към практическа поддръжка.

Как Китай поддържа Русия във войната ѝ против Украйна?

Китай се опита да следва една фина и неведнъж спорна линия във връзка с съветската инвазия.

Пекин споделя, че дейностите на Москва са били предизвикани от експанзията на НАТО на запад. Седмици преди началото на нашествието китайският президент Си Цзинпин одобри съветския държавен глава Владимир Путин в Пекин за откриването на зимните олимпийски игри. Те разпространиха взаимно изказване, в което се ангажираха да поддържат другарство " без граници ". Оттогава Китай пренебрегва рецензиите на Запада и удостовери своето заричане.

Пекин обаче към момента не е удостоверил думите на Путин, че тази пролет се чака Си да посети Москва.

Китай се пробва " да седи на два стола ", сподели Блинкън пред в изявлението си за Ен Би Си. " Публично те се показват като страна, която се стреми към мир в Украйна, но… както към този момент споделих, ние видяхме през последните месеци даването на несмъртоносна поддръжка, която отива непосредствено за подпомагането и насърчаването на военните старания на Русия ", добави той.

Предоставил ли е Китай материална поддръжка на Русия?

Досега поддръжката на Китай за Русия е била реторическа и политическа, като Пекин възпрепятства  напъните за наказание на Москва в Организация на обединените нации.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността Блинкън съобщи, че Съединени американски щати от дълго време се притесняват, че Китай може да даде оръжия на Москва и че Вашингтон " разполага с информация, която поражда терзания, че Китай мисли да достави Русия със смъртоносни оръжия ". Това се случи ден откакто Блинкън беседва с Ван И - най-високопоставеният представител на Китайската комунистическа партия (ККП) по въпросите на външната политика. Срещата сред двамата дипломати не даде доста сигнали за понижаване на напрежението или за реализиране на прогрес по въпросите към Украйна.

" За мен беше значимо да споделя доста ясно с Ван И, че това ще съставлява сериозен проблем ", сподели Блинкън, имайки поради възможната военна поддръжка за Русия.  

Американският непрекъснат представител при Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд също изрази терзания, като уточни, че това " би представлявало алена линия ".

Откакто Русия нахлу в Украйна преди година, съветската и китайската войска организираха взаимни учения. Неотдавна те изпратиха кораби, които се включиха в взаимни маневри с военния флот на Република Южна Африка по основен транспортен кулоар край южните ѝ крайбрежия.

Какво споделя Китай по този въпрос?

След срещата сред Ван И и Блинкън китайското външно министерство популяризира изказване, в което показва градивната си роля в украинския спор, изразяваща се в това, че ведомството се е придържало към правила, които окуражават мира и предизвикват договарянията.

Министерството сподели, че китайско-руското партньорство " се основава на неприсъединяване (към военни блокове), неконфронтация и ненасочване против трети страни ", и добави, че Съединени американски щати " подклаждат огъня, с цел да се възползват от опцията да натрупат облаги ".

Пекин съобщи, че ще продължи да поддържа естествени търговски връзки с Русия, в това число да купува нефт и газ, както постъпват и други страни като Индия. Тази търговия обаче се преглежда като мятане на избавителен стопански пояс на Москва. Същевременно няма документирани случаи Китай да е изпращал на съветската войска директна помощ, сходна на евтините военни дронове, които Иран продава на Москва.

Какво би станало, в случай че Китай помогне на Русия?

" Доколкото ни е известно, те към момента не са прекрачили тази алена линия ", сподели в неделя Блинкън пред Ен Би Си.

Той не разясни какви ограничения биха подхванали Съединени американски щати в отговор на даването на китайска военна поддръжка на Русия. Усилията да се спре утежняването на връзките, които стигнаха до най-ниското си ново, към този момент остават бе триумф. Съединени американски щати се пробват да лимитират достъпа на Китай до най-новите микропроцесори и индустриално съоръжение и не престават да оспорват териториалните искания на Пекин в Южнокитайско море.

Най-деликатният въпрос за китайските управляващи е американската поддръжка за Тайван - самоуправляващия се либерален остров, който Китай смята за своя територия. При потребност Тайван може да бъде превзет с военна мощ. Тайпе е главен покупател на американски отбранителни оръжия и в последно време все по-често е посещаван от високопоставени представители на американското държавно управление, което поражда гнява на Пекин.

Междувременно американски конгресмени приканиха за блокирането на " ТикТок " и други обществени мрежи, благосъстоятелност на Китай, както и за усилване на глобите против китайски компании, които са подкрепяни от ККП. Партията упражнява цялостен надзор върху китайската стопанска система и потиска самостоятелните медии и политическата съпротива.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР