Близо една пета от хората, живеещи в България, са останали

...
Близо една пета от хората, живеещи в България, са останали
Коментари Харесай

Преброяването подминало близо една пета от българите, данните ще се допълват от регистрите

Близо една пета от хората, живеещи в България, са останали отвън обсега на завършилото по-рано този месец броене на популацията и данните за тях ще се допълват посредством административните регистри. Цели сектори в София и други огромни градове са се оказали необходени от преброителите, сочат предварителните данни на Националния статистически институт, предоставени на " Дневник ".

Все още няма систематизирани данни каква част от хората в тях са се преброили електронно. При всички случаи обаче са останали непреброени, поради по-слабата от предстоящата онлайн интензивност даже в София. За цялата столица информацията е за 60% преброили се електронно, само че броят на хората не е отмерено разпределен.

Обхватът на популацията е едвам 83.5%, при 97.3% преди 11 години. По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5.775 млн. души, от които с хартиени карти 3.37 млн., а електронно - 2.405 млн. Това са 83.5% от популацията на страната, изчислено към края на 2020 година При предходното броене през 2010 година индикаторът е бил 97.3%.

Обяснението на Национален статистически институт е в поредицата неблагополучия - хакерската офанзива при започване на електронната фаза и отливът на искащите да попълнят е-формуляр, а отсам - дефицитът на физически преброители, плануван при упования за доста повече онлайн участници.

Данните са предварителни и неокончателни, тъй като постъпва още информация. Освен това при годишното пресмятане на броя на популацията се употребяват точни данни за ражданията и умиранията, само че не може да бъде обхваната с цялостна акуратност миграцията.

Чрез административните регистри следва да бъдат добавени хората, които не са преброени. Допълнително изчистване на всички тези статистически данни ще има и след привършване на почналите контролни проучвания. Едно от тях цели да дефинира обсега на популацията при преброяването, то би трябвало да откри относителния дял на непреброените (пропуснатите) и дублираните при преброяването лица.

Въпреки относително ниският обсег на преброяването от Национален статистически институт твърдят, че данните, събрани по време на провеждането му, ще бъдат задоволително цялостни и представителни, като изчезналата информация ще се добави с потреблението на административните регистри. В отговор на въпрос от статистическия институт показаха, че нямат данни какъв е бил обсегът на извършени неотдавна преброявания в други европейски страни.

Тазгодишното броене беше 18-тото в 140 годишната демографска история на България и евентуално най-проблемното. От Национален статистически институт разясниха, че с изключение на пропуските в организацията е имало и справедливи фактори, повлияли на целия развой. " Например хакерските атаки при започване на електронното броене демотивираха и може би изплашиха доста хора да се преброят ", се споделя в позицията на института.

Проблеми от ден първи

Спънките започнаха още първия ден, когато поради хакерски офанзиви уеб сайтът, през който се правеше електронното броене, блокира на няколко пъти. " Информационната система имаше 4 равнища на отбрана, само че никой не можеше да планува, че ще бъде генериран толкоз огромен трафик, какъвто не е имало в страната досега ", е позицията на Национален статистически институт към днешна дата.

 Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски
© Юлия Лазарова

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски

Непосредствено след офанзивите пък беше изразена позиция, че случаят е индикативен за обстановката с киберсигурността в страната. " Значи потенциалът ни и опциите ни са незадоволителни и е нужна много сериозна инвестиция ", заключи обстановката заместник-председателят на Държавна организация " Електронно ръководство " Красимир Симонски.

Въпреки удължаването с 13 дни на периода на електронното броене, от този метод на присъединяване са се възползвали 2.405 млн. души или с съвсем 700 хиляди (30%) по-малко от преди 10 години, когато тази форма на събиране на данните беше употребена за първи път.

Остър дефицит на преброители

Проблемите продължиха и откакто със събирането на информация се заеха преброители. Техният брой беше плануван при допускане, че онлайн ще се преброят половината от хората, само че обсегът се оказа едвам 35%. Останалите непреброени чисто физически нямаше по какъв начин да бъдат обходени от хората, натоварени със събирането на данните по места. В допълнение в процеса на работа с обяснението, че случаите на инфектирани с COVID-19 се усилват.

 Недостигът на преброители наложи незабавно да се отворят спомагателни преброителни центрове.
© Юлия Лазарова

Недостигът на преброители наложи незабавно да се отворят спомагателни преброителни центрове.

В резултат в огромните градове и най-много в София останаха доста сектори, през които по този начин и не минаха преброители. Обобщавайки обстановката, от Национален статистически институт разясниха, че анализът изисква време, само че скоро ще има съответни отговори на какво се дължат всички пропуски и неточности.

Кой е застрашен от санкция

Недостатъчното покритие на популацията от тазгодишното броене провокира опасения у някои от тях, че може да бъдат санкционирани. От Национален статистически институт успокояват, че сигурно тези, при които преброители по този начин и не са отишли, няма от какво да се тормозят. Това се отнася и за всички останали, които не са били преброени по справедливи аргументи, в това число в случай че не са били открити от събиращите данните.

 Преброяване на популацията 2021, акция
© Цветелина Белутова

Преброяване на популацията 2021, акция

" Глоби ще има единствено за хората, които категорично са отказали на преброител да бъдат преброени. Ако има по-сериозна хулиганска демонстрация, може да се стигне и до глоба по Наказателния кодекс ", разяснява от статистическия институт. Санкцията е 50 лева

По мотив въпроси на читатели на " Дневник ", дали санкция може да има, в случай че се откаже достъп на чиновниците, извършващи контролните преброявания, от Национален статистически институт прецизираха, че те са са планувани в програмата на преброяването, само че не са наложителни и няма да има наказания.

Към края на годината ще бъдат оповестени данни за броя на популацията по пол, възраст, брой на жилищата, на семействата и някои техни характерности. Останалата събрана информация ще бъде оповестена от време на време през идната година.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР