Близо един милиард евро са изгубили авторите на музика, сочи

...
Близо един милиард евро са изгубили авторите на музика, сочи
Коментари Харесай

Само за 2020 г. COVID-19 отне милиард евро от авторите на музика

Близо един милиард евро са изгубили създателите на музика, сочи отчет за 2020 година на Световната организация на сдруженията на композитори и създатели – CISAC. От организацията означават, че в международен проект има спад от 10.7% на събраните авторски хонорари за музика.

Това връща събраните авторски хонорари за музика на равнищата отпреди 2017 година, като през 2020 година те възлизат на 8.12 милиарда евро, а предходната година (2019 г.) са били в размер на 9.17 милиарда евро.

Тези данни са от на Световната организация на сдруженията на композитори и създатели – CISAC, който е оповестен през днешния ден (27 октомври).

От CISAC изясняват спада в музикалния бранш с ограничението на общественото осъществяване на музика поради пандемията.

Авторските хонорари от осъществяванията онлайн са спаднали с 45.2% поради рестрикциите, наложени поради COVID-кризата. В такава изънредна обстановка главните доходи за създателите на музика са от телевизионно и радио лъчение, от препредаване посредством кабелните, сателитни и IPTV оператори. Прави усещане, че и там приходите са намалели с 4.4% по отношение на събраните хонорари през 2019 година. Причината е, че от ден на ден хора избират да слушат музика не от радиото или тв приемника си, а от компютъра или телефона. Това изяснява за какво приходите от цифровия бранш са нарастнали дружно със засиленото ползване на стрийминга, като през 2020 година те са се нараснали с 16.2%, достигайки 2.4 милиарда евро.

Нова наклонност е, че за първи път приходите от цифровия бранш изпреварват тези от бранша на общественото осъществяване на музика , с което са се трансформирали във втория по величина източник на доходи за създателите. Това означават от българското сдружение на композиторите и създателите у нас - " Музикаутор ".

Въпреки това от " Музикаутор " показват, че тези доходи към момента не компенсират заслужено създателите за действителното ползване на тяхната музика в интернет. Това е по този начин, тъй като, от една страна, рекламодателите от ден на ден насочват запаси за промотиране на своите артикули и услуги в цифровото пространство, а от друга – музикалното наличие нараства прогресивно в интернет.

Все отново от " Музикаутор " регистрират, че се следи позитивна наклонност - цифровите платформи се стремят да усилват каузи на възнагражденията за създателите в границите на общия микс за всички правоносители.

От отчета на CISAC, в който с изключение на " Музикаутор " членува и " Филмаутор ", излиза наяве още и че през 2020 година събраните авторски хонорари от България (общо за български и непознат музикален и кино репертоар) съставляват 0.008% от нейния Брутен вътрешен артикул, до момента в който междинният % за света е 0.013%. С това страната ни се подрежда на 50-то място измежду всички следени от CISAC страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР