Близо два месеца след началото на кризата с Covid-19 икономисти

...
Близо два месеца след началото на кризата с Covid-19 икономисти
Коментари Харесай

Пикът на безработните е регистриран между 6-и и 12-и април

Близо два месеца след началото на рецесията с Covid-19 икономисти вършат първите разбори на безработицата, която коронавирусът сътвори. Нетипичен растеж на останалите без работа висшисти и възможност от изгубването на работни места, които няма да се появят още веднъж. Това са част от изводите на Института за пазарна стопанска система, предава БНР.

38 хиляди са новорегистрирани безработни, по-голямата част от които през април. Поради методиката на статистическата обработка окончателните данни ще са ясни в следствие, само че сравнението сочи, че нарастването е с 16 000, съпоставено със същия интервал на предходната година.

Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите "Туризъм ", "Хотелиерство и ресторантьорство ", а също и културните и спортните институции, както и редица производства. Неочаквано за анализаторите, огромен е растежът на висшистите, които са изгубили работните си места.

По данни на Агенцията по заетостта пикът на безработните е регистриран в седмицата сред 6-и и 12-и април.

Областите с най-високи равнища на безработица не инцидентно са Бургас и Варна, посочи Адриан Николов от ИПИ:

"Това, което към момента не можем да предвидим, е какъв брой ще е слаб туристическият сезон това лято. Така ще разберем какъв брой от хората няма да могат да намерят сезонната си работа в туризма ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР