Близо два месеца след инцидента край язовир 40-те извора до

...
Близо два месеца след инцидента край язовир 40-те извора до
Коментари Харесай

Роднините на задържаните в Асеновград искат специална комисия да проучи и тяхната версия

Близо два месеца след случая край язовир " 40-те извора " до Асеновград, при който се стигна до конфликт сред роми и българи, жителите на квартал " Лозница " и околните на арестуваните оттова мъже, желаят специфична комисия да " изследва същинското състояние, а не да се етнизира метода ". Това е част от апела на роднините на деветимата арестувани, който те са отправили в писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цацаров, комисията за отбрана от дискриминация и Българския хелзинкски комитет.

Близките настояват, че тяхната версия за случая, след който имаше няколко дневни митинги не е била чута нито от проверяващите, нито от медиите. " Има доста съществени доказателства и обстоятелства, които сега се пропущат и ние нямаме опция да ги посочим. Ние не желаеме интервенция в работата на съда и нарушение на законите, а обективност при проучването на стадиите на това сборичкване ", написа още в писмото, разпратено до институциите в края на юли.

Засега отговор има единствено от президентството, които благодарят на пишещите за " доверието, оказано на президентстката институция " и дават обещание да продължат да наблюдават тематиката и декларират, че имат вяра в " законовите дейности на българските институции ". Отговорът е подписан от основния секретар на президента Димитър Стоянов.

По случая прокуратурата образува досъдебно произвеждане, по което привлечени като обвинени за безчинство с особена смелост и цинизъм са 11 души. Девет от тях остават в ареста, като ограниченията им са доказани от две инстанции, двама са освободени против парични гаранции, оповестиха от прокуратурата за " Дневник ".

Първоначалният период за привършване на следствието е 26 август. Като предстоят да се назначат още правосъдно медицински експертизи, като приключването на следствието зависи от това в какъв период движимостите лица ще приключат, прецизираха от държавното обвиняване.

Как се стига до спора

Основната версия на околните на арестуваните, е че не те са нападнали първи тима по гребане.
Две от девойките от тима по кану-каяк от детско-юношеската школа на Семеен кодекс " Асеновец " са били в лодки. Едното от тях пада. За да се качи още веднъж тя стига до брега, където хора от ромската махала " Лозница " са били на пикник. С тях има и деца, и дами. Мъжете от компанията оферират помощ, само че те отхвърлят. Версията на околните на единият от арестуваните, е че момичето отхвърля с думите: " не желая ромскатa ти помощ ".

В един миг намиращите се наоколо млади мъже от тима идват при ромите, които са на пикник и им желаят пояснение, твърди още майката на арестувания Васил Иванов. Там са и Самир и синът му Ангел. По неизнаснен метод Самир, който е онкоболен, пада във водата, където гребците стартират да го удрят. Синът му пък е ударен по главата с едно от греблата.

В писмото си до институциите, а и пред " Дневник " околните на арестуваните обясниха, че един от треньорите на гребците, които също се намират около язовира вади револвер и стреля във въздуха. Не е известно тъкмо какъв брой души са ранени там. В медиите няколко дни след случая се съобщаваше, че ромите са хвърляли камъни по гребците. На тази версия околните на арестуваните споделят: " не знаем дали е по този начин, само че по какъв начин ще вървят на пикник с децата си на две години и на бебе на два месеца и с дамите си и ще се бият. Защо им е? "

Малко по-късно спорът се придвижва пред болничното заведение. Там Васил Иванов, който също е бил измежду хората отишли на пикник е застигнат от 10-има души, които му нанасят удари и го повалят на земята. Полицията ги разтървава, а като мълва из махалата се носи, че " Васко е починал ". Това кара хората да тръгнат оттова и да отидат пред болничното заведение, споделя още майката на Васил - Катя.

Костадин и Исмет са съседи на улица " Русалка ". До тях доближава информацията, че има умрял човек от махалата. Те дружно с други мъже също се насочват към болничното заведение. Впоследствие са арестувани, дружно с още няколко души. Васил Иванов е със счупени ребра.

В писмото си околните питат: " за какво от наша страна има арестувани 9 души, а от другата стран нито един? Има доказателства и очевидци, които документират, че единият от треньорите първи е блъснал греблото ".

Близките на арестуваните са признателни на полицията, че по време на провелите се няколко митинга не са позволили напрежението да ескалира.

" В тази комплицирана и доста сложна обстановка полицият съумя да работи само на база на закона и отбрана на човешкия живот, без значение от генезис и вяра, за което им благорим ", написа в писмото.

Жителите на " Лозница " споделят, че протестиращите са били държани отвън махалата, само че децата към момента са наплашени, изключително от звука на форсиращите мотористи. " Ей това дребното като чу оня ден мълния и вика: Мамо, мамо, българите отново идват ", споделя жена на улица " Русалка " и показва дребното си момиченце.

" Не единствено за нас, само че и за доста гржданиа на Асеновград остана открит въпроса кой провежда и заплати тези разноски за идването на футболните почитатели и мотористите. Подобни опити са доста рискови за обществения мир, тъй като в тези групи имаше не малко нетрезви хора, което води до тяхното рисково държание. Нека държавните органи да ревизират кои са уредниците на тези агитки и да се вземат нужните ограничения да не се повторят сходни рискови дейности ", приканват в писмото си околните.

Кой желае да прави вътрешна война

" Тази работа е вътрешна, някой желае да направи вътрешна война. Няма друго пояснение за какво това се случва. Защо никой не чу и това, което ние имаме да кажем ", чудят се близки на арестуваните. Заричат се да не се поддат на провокацията и да реагират против българите.

" Защото на моята персонална карта написа, че съм българка, тъй като съм родена тук ", споделя Катя, майката на арестувания Васил. Тя живее в Германия за по-няколко месеца И тя, и останалите споделят, че са живеели обикновено преди спора край язовира, че в никакъв случай не е имало сходни проблеми.

Катя споделя, че по време на митингите сяда в центъра на Асеновград за среща с юриста на сина й. В кафето стартират да я наскърбяват, да й крещят. По нейни думи и такситата към този момент не взимат хора от квартал " Лозница ", мъчно е било да се намерят и юристи от града. Затова се е наложило да се стигне до Пловдив.

" Определено считаме, че дълги години сме живеели дружно в Асеновград и в България в никакъв случай не е имало напрежение сред хората. И в бъдеще не би трябвало да допуснем напрежение сред нас, с цел да може децата и внуците ни да живеят в мир и съгласие. Ние сме сигурни, че в случай че нямаше външна интервенция, нямаше да има затруднения сред нас, жителите на Асеновград ", пишат в писмото си околните на арестуваните. Те приключват, че се обръщат към институциите само с готовност да се съблюдава правилото за тъждество сред българските жители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР