Близо два часа продължи дебата в Европейския парламент на тема

...
Близо два часа продължи дебата в Европейския парламент на тема
Коментари Харесай

Остри критики срещу Борисов на дебата в Европарламента


Близо два часа продължи дебата в Европейския парламент на тематика корупция и господство на закона в България. Предварително бяха декларирани над 20 представители, измежду които евродепутати от ГЕРБ, само че не и Радан Кънев от „ Демократична България “, нищо че и неговата партия е част от Европейската национална партия.

Преди полемиката ръководителят на групата на ЕНП Манфред Вебер даде рамо на Борисов със свое известие в Туитър. Той написа, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и че държавното управление в България има поддръжката на ЕНП. Те подкрепяли и митингите, само че пък знаели, че изборите за нов парламент у нас са през март следващата година.

Оценката на Европейската комисия за върховенството на закона е обективна, като споделя, че има потребност от още усъвършенствания, написа Вебер. И показва, че е провел позитивен диалог с българския министър председател.

" Добър диалог с Бойко Борисов за България през днешния ден. Оценката на Европейска комисия за върховенството на закона беше почтена, сподели, че има потребност от усъвършенствания. Така или другояче, държавното управление сподели напредък по доста тематики и по този начин оказва помощ за напредъка на България към Еврозоната и Шенген. Уважаваме протестиращите, само че постоянните избори през март ще решат”, приключва Вебер.

Иначе в залата се чуха извънредно остри рецензии против държавното управление и положението на демокрацията в България.

Ще запазим механизма за съдействие и инспекция за България, съобщи еврокомисар Вера Йоурова в заключителното си изявление в дебата. Ще го запазим, тъй като българският народ желае този механизъм да продължи и доста българи нямат доверие в правосъдната си система, разгласи Йоурова.

Като съобщи, че Еврокомисията изцяло поддържа правото на мирни митинги, еврокомисарят за прозрачността и полезностите Вера Йоурова акцентира: „ Комисията изцяло поддържа правото на мирни митинги – те са фундаментално право. Конституционните промени би трябвало да са обект на необятен спор. Трябва време да се реализира консенсус и да се съблюдава правилото на инспекция и баланс сред институциите ".

" Комисията счита, че Механизмът за съдействие и инспекция е потвърдил, че е добър инструмент в процеса на промени и е довел до законови и институционални ограничения, с цел да бъдат реализирани рекомендациите в него ", акцентира тя.

Още първоначално думата взе Михаел Рот - министър по европейските въпроси на Германия, която в този момент ръководи Европейски Съюз. Той съобщи, че " Правовата страна не е единствено водещ принцип, с който са обвързани всички органи на Европейски Съюз. Тя важи за всички страни членки без изключение. Разполагаме с отчета на комисията. През октомври ще организираме обсъждане в Европейския съвет – за целия Европейски Съюз и също така ще предложим да бъдат прегледани 5 страни членки, като стартираме по азбучен ред: Белгия, Дания, Естония, България, Чехия. "

В поддръжка на резолюцията за България се изрече румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу. Тя подчертава, че по време на митингите е видяла дами, влачени от полицията. „ Трябва да създадем разлика сред една страна заложница и един свободен народ. Хората на България през днешния ден са тези, които са най-важните”, акцентира тя.

Даниел Фройнд, Зелените/Европейски свободен алианс: " Бях предходната седмица на софийските митинги, имах опция да приказвам на място с доста хора, чух, че им е писнало от корупцията в България. Европейското финансово подкрепяне се присвоява. Какво вършим ние като Европейски Съюз? Когато попитах какво чакат, споделиха единомислещо: спрете европейското финансиране. Това ще отнеме черния хайвер от лакоми олигарси ", съобщи той.

Срещу резолюцията се разгласи Ангел Джамбазки, ВМРО/Европейски консерватори и реформисти:Тази резолюция е извънредно лява и политически, и идеологически. Когато се приказва за корупция, в България това постоянно се свързва с Движение за права и свободи. А Движение за права и свободи е част от либералите в Екологичен потенциал, сподели той.

Последва доста остро изявление на евродепутата Клер Дейли от Европейската обединена левица – Северна зелена левица.

Катарина Барли, зам.-председател на Екологичен потенциал, от Групата на социалистите и демократите акцентира: " Ние сме на страната на гражданското общество в България и поддържаме справедливите претенции за народна власт. Загрижени сме за това кой има българските медии, има политическа интервенция в медиите в България, това е необятно публикувано. (...) Ние от 10 години следим Унгария и не виждаме прогрес. Не допускайте тези неточности и в България. "

На обвиняванията на Джамбазки остро реагира евродепутатът от ДПС/ Обнови Европа Илхан Кючюк: „ В България няма опция да се води предизборна акция на различен език, с изключение на на български. Ако вие, господин Вебер, желаете да се кандидатирате в България, ГЕРБ ви припознае, няма по какъв начин да водите акция в България. Ако говорите на британски или немски, ще ви глобят, би трябвало да мълчите. Г-н Джамбазки не помни да каже за касичката на Вътрешна македонска революционна организация - за златните паспорти. И тук има комисия, която ще се занимава с този въпрос, приключи Илхан Кючюк.

Джамбазки незабавно реагира и изиска Екологичен потенциал да накаже Кючюк поради персонална подигравка и погрешна информация.

Гуендолин Делбос-Корфийлд от Зелените декларира, че гледайки събитията у нас, има възприятие за дежавю. „ Аз мисля, че отговорът на всичко това идва прекомерно късно и е прекомерно слаб “, обръща се тя към Вера Йоурова. „ Не можем да се борим с пожар с обичайните средства “, декларира Корфийлд. Според нея не би трябвало на България да не престават да се отпускат средства и най-малко мониторинговият механизъм би трябвало да остане като средство за битка с корупцията.

Елена Йончева (БСП/Социалисти и демократи) съобщи, че " през днешния ден болката на България е болежка на целия Европейски съюз ".

Дидие Рендерс, еврокомисар по правораздаването, съобщи, че: Европейска комисия има опцията да предприемем дейности. „ В самото начало на идната година ще имаме опция да организираме европейско следствие, което е добър инструмент да се разкрият закононарушения по европейски въпроси. Пред ноемрви ще се разискват 5 страни членки, сред които и България. И ще разгледаме обстановката и ще решим какво можемд а сторим с всички налични средства и в България, и във всяка друга страна членка. Уверявам Ви, че ние ще използваме всички налични принадлежности и в България. " Дидие Рейндерс съобщи, че България би трябвало да извърши последните рекомендации на Венецианската комисия, по-точно за отчетността на основния прокурор.

Накрая Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия приключи: " Аргументът на един от евродепутатите, че този спор ще опетни него персонално и неговата страна, не е правилен. Казвам това, като жител на страна, в която през вчерашния ден имаше нахлуване на човек от юдейската вяра - в една демократична и открита страна. Не считам, че това е леке върху Германия, в случай че сложим този мъчителен въпрос на полемика. Когато има проблеми, когато има дискриминация, това са въпроси, които би трябвало да се засягат намерено. Без това да се схваща като интервенция във вътрешните работи на дадена страна. "

Мониторингът за България остава, тъй като българите нямат доверие в правосъдната система, разгласи на финала на дебата зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова.

Дали всички евродепутати от ЕНП ще поддържат накуп българското държавно управление и сестринската си партия ГЕРБ, ще стане ясно в четвъртък, когато ще бъде гласувана резолюцията, която ще е първата на Европейския парламент за България.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР